24.07.2024 / 17:16 Svijet - Različiti uslovi

Apple suočen s istragama u Španiji i EU

Apple suočen s istragama u Španiji i EU
Foto: Ilustracija

Španski regulator (CNMC) objavio je da je otvorio istragu kako bi utvrdio je li Apple uvjetima za programere aplikacija u prodaji u App Storeu kršio propise o ravnopravnom tržišnom takmičenju.

Apple je možda programerima nudio različite komercijalne uslovi, sumnjaju u CNMC-u.

Diskriminacija predstavlja vrlo ozbiljnu povredu zakona o tržišnom natjecanju i nosi kazne koje mogu dosegnuti do 10 posto globalnog prihoda kompanije, podsjeća regulator.

„Španski programeri, veliki i mali, natječu se u App Storeu pod jednakim uvjetima", tvrdi kompanija u saopćenju i dodaje da će nastaviti surađivati s regulatorom kako bi "razumjela njegove sumnje i ponudila odgovor".

Regulatorna istraga u Španiji nadovezuje se da dvije istrage Evropske komisije. Bruxelles želi utvrditi je li Apple prekršio zakon o digitalnim tržištima koji manjim tvrtkama jamči iste uvjete u natjecanju kao i velikima. Odvojeno provjeravaju nove Appleove naknade za programere aplikacija.

U martu EK je Appleu izrekao kaznu od 1,84 milijarde eura, ustvrdivši da je američki div ograničenjima na App Storeu blokirao konkurenciju u streamingu glazbe. To je bila prva kazna koju je Brisel izrekao Appleu za kršenje propisa, napominje Reuters.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo