24.07.2024 / 08:29 Svijet - Seul

Provokacije sa sjevera: Baloni sa smećem sletjeli blizu ureda predsjednika Južne Koreje

Provokacije sa sjevera: Baloni sa smećem sletjeli blizu ureda predsjednika Južne Koreje
Foto: Park Dong-joo / Yonhap via AP

BBC javlja da su baloni, koji su donijeli smeće iz Sjeverne Koreje, sletjeli u blizini ureda predsjednika Južne Koreje u Seoulu.

Ovo je prvi put da je "meta" balona bio ured predsjednika, koji se nalazi u zoni zabrane letova. Balone su poslale sjevernokorejske vlasti, a na mjesto njihovog slijetanja je poslan tim za odgovor na hemijsko biološko i radiološko ratovanje. Analizom je ustanovljeno da ne predstavljaju rizik od kontaminacije.

Novinska agencija Yonhap javlja da vojska nije oborila balone zbog rizika od širenja njihovog sadržaja. Baloni su sletjeli i u druge dijelove Seoula, a zvaničnici su savjetovali stanovništvu da ih ne dira te da prijavi policiji i vojsci ukoliko ih vidi.

Baloni su navodno trebali završiti u sjevernoj provinciji Gyeonggi, koja je najnaseljenija u Južnoj Koreji i u njoj se nalazi glavni grad Seoul.

Ovaj incident dolazi nekoliko dana nakon što je južnokorejska vojska reagovala na propagandu emitovanu putem zvučnika postavljenih duž granice.

Sjeverna i Južna Koreja koriste balone za svoju propagandu još od Korejskog rata iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Upotreba balona je eskalirala ove godine, a Sjeverna Koreja je poslala više hiljada balona preko granice od maja. Ovo je bio deseti slučaj ove godine, a predstavlja "osvetu" zbog balona koje su poslali južnokorejski aktivisti. Ovi baloni su nosili letke usmjerene protiv Pyongyanga, kao i hranu, lijekove, novac i USB stickove s multimedijalnim sadržajem.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo