13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

17.07.2024 / 20:03 Košarka - Abu Dhabi

Košarkaši SAD pregazili Srbiju u prijateljskoj utakmici

Košarkaši SAD pregazili Srbiju u prijateljskoj utakmici

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Abu Dhabiju od Sjedinjenih Američkih Država uvjerljivim rezultatom 105:79.

Nakon poraza od Australije 84:73 košarkaši Srbije danas su protiv moćnih Sjedinjenih Američkih Država posustali već krajem prvog poluvremena i Amerikanci su lagano došli do trijumfa.

Svetislav Pešić ni u ovom meču nije koristio lakše povrijeđenog Bogdana Bogdanovića. Ipak, i bez njega šut je Orlove dobro služio u prvoj dionici u kojoj se igrala sjajna košarka s obje strane za 28:28 nakon deset minuta igre.

Srbija je imala prednost u dobrom dijelu druge dionice. Razlika je u jednom trenutku išla na plus šest.

Ipak, Amerikanci u posljednje četiri minute prvog poluvremena pojačavaju igru u odbrani. Anthony Davis i Bam Adebayo su izgledali fenomenalno pod koševima, a ovaj drugi i u napadu gdje se priključio čudesnom Stephenu Curryju.

Srbija u tim trenucima nije imala odgovor na igru američke selekcije i na odmor je otišla s 14 poena minusa, 59:45.

Tri minute trebale su selekciji Srbije da postigne prve poene u trećoj dionici. Amerikanci su koristili apsolutno sve, prednost je rasla iz napada u napad, a nakon 30 minuta igre SAD je bio u prednosti od 25 poena, 83:58.

Nije Orlovima bilo povratka u ovaj meč. Amerikanci su izgledali mnogo moćnije, dominirali su parketom i doslovno su zabijali poene kada su to htjeli.

Nikakve šanse nije imala Srbija. Pešić je povukao Jokića s parketa kako bi ga odmorio, a na drugoj strani Kerr je dosta dugo držao glavne zvijezde na parketu.

Srbija je na kraju ostala na minus 26 i Amerikanci su ipak dokazali da su zaista sila za sve druge timove u svijetu košarke.

Izabranicima Svetislava Pešića predstoje još utakmice s Japanom i Grčkom pred put na Olimpijske igre u Pariz gdje ih 28. jula upravo čekaju Amerikanci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo