22°C
Mostar 31°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 29°C
Bihać 24°C

15.07.2024 / 17:00 BiH - Bivši Visoki predstavnik

Wolfgang Petritsch: Ne bojim se novog rata na Balkanu jer je tu NATO

Konferenciju u organizaciji nevladine asocijacije Prskos Civily Society "Da li će vlast preuzeti odgovornost?", otvorio je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrisch.

"Situacija u Bosni i Hercegovini je danas dosta drugačija u odnosu na prije 25 godine kada sam ja bio Visoki predstavnik", mišljenja je Wolfgang Petritsch.

Šta se tačno promjenilo? Prema njegovom mišljenju, skoro sve. Tada su jedini jaki vanjski faktori bili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, no danas je situacija znatno drugačija.

"Geopolitička slika se promijenila, rast i razvoj Kine se danas osjeti i globalno i lokalno ovdje na Balkanu.
Također, SAD se trenutno suočava sa velikom unutrašnjom krizom što najbolje pokazuje ovaj situacija pokušaja atentata kandidata za predsjednika Donalda Trumpa.

"Evropska unija i njena interna disfunkcionalnost me podsjeća na Bosnu i Hercegovinu. Ona se suočava sa nečim što mi zovemo polikriza, a to je ustvari više kriza koje su dubinski povezane jedna s drugom. Jedna od njih je agresija Rusije na Ukrajinu, a druga je rat Izraela protiv terorizma u Gazi, a svima nam je jasno da se terorizam ne može pobijediti oružjem i militarizmom. Također, tu su problemi u Sudanu i Kongu što su također ogromni regionalni sukobi koji stvaraju imigracijsku krizu u Evropi, zajedno sa krizama u Siriji i Afganistanu. Ne smijemo zaboraviti ni klimatsku krizu, niti borbu za tehnološku prevlast između Kine i SAD-a i borbu za nuklarnu prevlast prvenstveno između SAD-a i Rusija, ali i ostalih zemalja", tvrdi Petritsch uz tvrdnju da je trenutno najveći problem Evropske unija Ukrajina, ali i da je to šansa za našu zemlju na putu ka evropskim integracijama.

"S obzirom da je BiH kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ja se iskreno nadam da će ova situacija biti iskorištena od strane političara, te podržana od strane građana. Ja se iskreno ne bojim nekog novog rata, najviše zbog prisustva NATO-a, ali se bojim usporavanja procesa ulaska u EU", mišljenja je Petritsch.

No, najveći izazov je kako reformisati našu zemlju za punopravno članostvo u EU.

"Naša ideja je bila da se prvo reformišu zakoni entiteta, a da se nakon tog uspjeha napravi sljedeći korak, odnosno reforme na državnom nivou, što nažalost nije učinjeno. Moj nasljednik Paddy Ashdown nije bio baš zainteresovan za Bosnu i Hercegovinu, no sadašnji Visoki predstavnik Christian Schmidt pokazuje interesovanje i trudi se oživiti ulogu OHR-a", kazao je Wolfgang Petritsch.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo