16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

12.07.2024 / 12:22 BiH - Tuzla

TK: Za projekte unaprjeđenja bezbjednosti i kulture u saobraćaju 40.000 KM

TK: Za projekte unaprjeđenja bezbjednosti i kulture u saobraćaju 40.000 KM
Foto: FENA

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona danas je potpisalo ugovore sa predstavnicima 35 neprofitnih organizacija i udruženja koji su aplicirali sa projektima čiji je cilj unaprjeđenje saobraćaja i saobraćajne kulture i povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja na području TK.

Ovo je 12. godina kako resorno ministarstvo kontinuirano raspoređuje namjenska sredstava, prikupljena po osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila neprofitnim organizacijama i udruženjima.

- Na javni poziv koji smo objavili u petom mjesecu javilo nam se 39 neprofitnih organizacija i udruženja i aplicirali su sa projektima koji imaju sedam kategorija. Prevashodno je to unaprjeđenje i vršenje kontrole tehničke ispravnosti motornog vozila. Druga kategorija je edukacija djece u predškolskom i školskom uzrastu, treća je edukacija vozača u smislu poboljšanja vožnje sa ciljem smanjenja izduvnih gasova. Jedan od značajnih projekata jeste povećanje nivoa saobraćajnih usluga u vozilima gradskog prijevoza, obilježavanje biciklističkih i automoto trka na području našeg kantona, također obilježavanje značajnih datuma vezanih za saobraćaj i saobraćajnu problematiku - Dan bez vozila, Dan vozača i automehaničara - kazao je tom prilikom pomoćnik ministra za saobraćaj i opće poslove Nenad Lukanović.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK ove je godine za ove namjene obezbijedilo 40.000 KM a raspon dodijeljenih sredstava kreće se od 600 do 4.000 KM.

- To je maksimalni iznos sredstava i pokušavamo kroz ove projektne aktivnosti da animiramo što više građana sa ciljem da podižemo nivo svijesti vezano za bezbjednost saobraćaja - napominje Lukanović.

Da bi bez pomoći resornog ministarstva bilo nezamislivo organizovati obilježavanje Dana vozača i automehaničara TK naglašava i predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzla Muhidin Jašarević.

- To je jedan konvoj vozila. Proći kroz grad uz velike troškove koje Udruženje vozača i automehaničara ne može samo obezbijediti. Mi to uspijevamo zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja koje svake godine izdvaja značajna sredstva za organizaciju i troškove organizacije takvog projekta i mi smo jako zahvalni - kazao je Jašarević.

Ministarstvo je, od 2011. godine od kada provodi ove aktivnosti, uložilo oko 400.000 KM u više od 240 projekata kojima je cilj sigurniji saobraćaj na području TK, saopćeno je iz Vlade TK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo