08.07.2024 / 17:39 Politika - Sarajevo

O reformama i tenzijama: OHR šturo o sastanku Schmidta i Bećirovića

O reformama i tenzijama: OHR šturo o sastanku Schmidta i Bećirovića
Foto: X
Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem razgovarao o aktuelnim prilikama u Bosni i Hercegovini i neophodnim reformama koje se moraju uraditi prije izbora kako bi BiH ubrzala put ka EU integracijama.

Saopšteno je ovo nakon sastanka iz OHR-a.

Dodaju da je visoki predstavnik istaknuo kako svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini moraju raditi više na izbjegavanju tenzija i stvaranju pogodnog okruženja za reforme, te neometano funkcioniranje relevantnih institucija u okvirima svojih nadležnosti i važećih zakonskih propisa.

Podsjetimo, Bećirović je jučer poručio kako međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

- Također, ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo