08.07.2024 / 17:06 Svijet - Izraelci zabrinuti

Najmoćniji dronovi Hezbollaha: 'Karrar' bombarder obara avione

Najmoćniji dronovi Hezbollaha: 'Karrar' bombarder obara avione
Foto: X

Izvještaj u izraelskim novinama kaže da libanski Hezbolah posjeduje iranske bespilotne letjelice nazvane “Karrar”, koje su razvili iranski inženjeri na bazi američkog drona i da se Izrael suočava s velikim poteškoćama u borbi protiv Hezbollaha.

U izvještaju, koji je pripremio izraelski pisac Nitzan Sadan, a objavio list Calcalist, navodi se da je izraelsko održavanje sigurnosti na sjeveru zemlje, kako bi se onamo vratili naseljenici, postalo nedostižno prisustvom ove letjelice u Hezbollahovom arsenalu.

Pisac je objasnio da je dron “Karrar” razvijen od američkog drona “Stryker”, a da su iranski noviteti na njemu uključili pomjeranje motora koji je bio ispod na njegova leđa, povećanje kapaciteta rezervoara za gorivo, podešavanje krila i smanjenje težine, što je povećalo njegovu brzinu a, također, i stepen krutosti i izdržljivosti.

Jurišni dron

Dodao je da je dron “Karrar” proizveden 2010. godine, a riječ je o jurišnom dronu s više misija, koji se smatra ponosom iranske kreativnosti, a riječ je o projektu koji je usvojio i sam bivši iranski predsjednik Ahmedinedžad. Sposoban je da leti do izuzetnih hiljadu kilometara, brzinom od 700 km/h, a može dostići i brzinu od 900 km/h kada je potrebno brzo napustiti opasno područje.

Također, može dostići visinu od 35.000 stopa kao i borbeni avion ili visinu vrhova drveća poput krstareće rakete kako bi zbunio radare. “Karrar” ne leti praznih ruku, jer na sebi nosi višenamjensku bombu MK-82 od 225 kg i lansira je kao i avion F-16.

Pisac je naveo kako su iranski izvori rekli da je dron “Karrar” pokazao svoju sposobnost da obori američki izviđački avion, ali za to nisu dali dokumentovane dokaze.

Dodao je da bi umjesto obične fragmentacijske bombe Hezbollah mogao postaviti oklopnu kasetnu bombu na “Karrar” kako bi doveo u opasnost tenkove i štabove, a mogao bi nositi i laki protubrodski projektil ili, pak, bombu kojom se onesposobljavaju aerodromi.

Korišten u sirijskom ratu

Istakao je da je Hezbollah koristio dronove “Karrar” u sirijskom ratu za ofanzivne misije. To je oružje koje se smatra jeftinim i lakim za održavanje, kao i većina oružja koje proizvodi Iran.

Prema riječima autora, izraelski dronovi će biti u opasnosti od “Karrara” ako ih ne proprati Gvozdena kupola.

Sadan kaže da će se, ako izbije rat velikih razmjera u Libanu, “Karrar” vjerovatno vidjeti u bitkama, jer se smatra snažnijim oružjem od ostalih dronova u rukama Hezbollaha na sjeveru.

Pisac je naglasio da pravi izazov Izraela s “Karrarom” leži u samoubilačkim napadima i njegovoj sposobnosti da prodire dalje u Izrael od uobičajenih dronova. Kako bi se suprotstavili tome, izraelski lovci neprestano lutaju nebom i stekli su veliko iskustvo u presretanju ciljeva veličine i oblika “Karrara”, prenosi Aljazzera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo