06.07.2024 / 18:00 Svijet - SAD

Donatori i stranka okreću leđa Bidenu: On se vadi na prehladu i spominje Boga

Donatori i stranka okreću leđa Bidenu: On se vadi na prehladu i spominje Boga
Američki predsjednik Joe Biden je u velikom intervjuu za ABC komentarisao svoj katastrofalni nastup u prošlosedmičnoj debati na CNN-u.
 

Tokom intervjua s voditeljem Georgeom Stephanopoulosom, Biden je odbacio svaku pomisao o odustajanju od utrke, a istovremeno je pokušao ponuditi izvinjenej za svoju lošu izvedbu u debati.

Radilo se o prvom Bidenovom televizijskom intervjuu od njegovog nastupa u debati. Intervju dolazi u trenutku dok brojni zastupnici, donatori i birači izražavaju zabrinutost u Bidenove izglede na predsjedničkim izborima u novembru, piše CNN.

Biden je u intervjuu rekao kako je bio "bolestan" i da se "osjećao užasno" prije debate. Odbacio je nagađanja kako je nastup u debati dokaz lošeg zdravstvenog stanja u kojem se nalazi. "Bila je to loša epizoda. Nema naznaka ozbiljnog stanja. Nisam slušao svoje instinkte što se tiče priprema i imao sam lošu noć", naveo je.

U intervjuu je Biden dao više detalja o tome kako se osjećao u vrijeme debate. Ispričao je kako je bio umoran od bolesti te da je čak bio testiran na covid-19. Bijela kuća nije odgovorila na CNN-ov upit je li predsjednik testiran prije ili nakon debate.

"Osjećao sam se užasno. Zapravo, doktori koje sam pitao jesu li napravili test na covid pokušavali su otkriti što nije u redu. Napravili su test da vide imam li neku infekciju, znate, virus. Nisam bio zaražen. Samo sam se jako prehladio", naglasio je Biden.

Bidenova izjava predstavlja posljednji zaokret u opisu njegovog fizičkog stanja tokom debate. Prvo su dužnosnici iz Bijele kuće rekli kako je predsjednik bio prehlađen tokom debate, a onda je u srijedu kasnije glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbacila nagađanja da je Bidena posjetio njegov doktor.

Jean-Pierre je izjavila kako Biden nije bio kod doktora od februara kad je podvrnut sistematskom pregledu. "Radilo se o prehladi. Znamo da na svakoga utječe drugačije. Svi smo bili prehlađeni. I ne, nije ga pregledao doktor", kazala je.

Dan kasnije, Bijela kuća je potvrdila da je predsjednik zapravo bio kod doktora. U petak je Jean-Pierre navela kako se Biden samo usmeno konzultirao sa svojim doktorom nakon debate. Ona je to opisala kao obični razgovor s doktorom, nakon što su novinari primijetili da je Biden rekao grupi demokratskih guvernera da je posjetio doktora.

Biden je priznao kako nije gledao reprizu svog nastupa u debati. Kad je upitan zna li koliko je loš njegov nastup bio, odgovorio je kako je to "isključivo njegova krivica". "Imao sam samo lošu noć", ponovio je Biden.

Međutim, kasnije u intervjuu ponudio je drugačije objašnjenje. Požalio se kako ga je Trump ometao svojim upadicama dok je on govorio. Zanimljivo da je Trumpov mikrofon zapravo bio isključen u trenucima dok je Biden imao riječ.

"Čak i kad su mu isključili mikrofon, on je i dalje vikao. I dopustio sam da me to omete. Ne tražim ispriku, ali sam shvatio da jednostavno nisam imao kontrolu", poručio je Biden. Biden, Trump i njihovi timovi složili su se s pravilima uoči debate.

Na pitanje Stephanopoulosa je li bio iskren prema sebi, što se tiče izgleda da pobijedi Trumpa, Biden je odgovorio potvrdno. Pozvao se na ankete koje su tvrdile kako ni 2020. godine neće pobijediti Trumpa. Uvjeren je kako mu neće biti teže pobijediti nego prije četiri godine.

"Neće biti teže jer se takmičim protiv patološkog lažova", naveo je. Upitan tokom intervjua hoće li odstupiti ako počne misliti da ne može pobijediti Trumpa, Biden je rekao da bi to učinio samo kad bi "Svemogući Bog sišao" i rekao mu da tako učini.

"Da se Svemogući Bog spusti i kaže: 'Joe, izađi iz utrke', ja bih izašao iz utrke. Svemogući Bog neće sići", rekao je Biden, koji je katolik.

"Slažem se da Svemogući Gospodin neće sići. Ali ako vam vaši saveznici, vaši prijatelji i pristaše u Demokratskoj stranci, u Zastupničkom domu, u Senatu pouzdano kažu kako su zabrinuti da ćete izgubiti Zastupnički dom i Senat ako ostanete, što ćete učiniti?" uzvratio mu je Stephanopoulos.

Biden je odbio odgovoriti na pitanje. "To se neće dogoditi", dodao je. Predsjednik je kasnije upitao hoće li bilo koji drugi demokratski čelnik imati njegovu oštroumnost za vanjsku politiku.

"Ko će moći držati NATO zajedno kao ja? Ko će moći zadržati pacifički bazen u ovoj poziciji? Ko će to učiniti? Ko ima taj doseg?" upitao je Biden.

Četiri demokratska člana Kongresa pozvala su Bidena da se povuče. Guvernerka Massachusettsa Maura Healey jučer je od Bidena zatražila da "pažljivo procijeni" je li on najbolji izbor stranke da porazi Donalda Trumpa.

Senator iz Virginije Mark Warner nastoji sklopiti dogovor s demokratima u Senatu i izvršiti dodatan pritisak na Bidena. Warner smatra kako je došlo vrijeme da Biden obustavi svoju kampanju za reizbor i odustane.

Upitan o Warnerovim naporima, Biden je odgovorio: "Mark je dobar čovjek. ... Također je pokušao dobiti nominaciju." Warner je 2008. razmatran kao potencijalni Obamin potpredsjednik, ali je u konačnici upravo Biden dobio tu poziciju.

"Mark i ja imamo drugačiju perspektivu", objasnio je Biden. Upitan je i hoće li preispitati svoje stajalište ako ga više visokorangiranih demokrata, uključujući vođu većine u Senatu Chucka Schumera, bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi ili čelnika manjine u Zastupničkom domu Hakeema Jeffriesa, zamole da odustane.

"Oni to neće učiniti", odgovorio je. Bidenov nastup tokom posljednjeg skupa u Wisconsinu bio je energičan, iako se činilo da će svaka njegova riječ biti pažljivo provjerena u ovom politički ključnom razdoblju. Obećao je da će "ponovno pobijediti Trumpa 2020." prije nego što je brzo shvatio svoju pogrešku i ispravio se: "Usput, ponovit ćemo to 2024."

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo