06.07.2024 / 13:42 BiH - 5. jula

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u Cirihu

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u Cirihu
Foto: Vijesti.ba

U organizaciji NVO “Glas za Bosnu” jučer je na Trgu Republike u Cirihu odrẓ̌an skup posvećen 11. julu - Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Umjetnički savršeno urađeni simboli Srebrenice od strane Jasmira Osmanovića, izložba radova, jednosatni program, muzički i dokumentarni snimci su poslali poruku da je Srebrenica internacionalna priča koja ne može biti osporena niti zaboravljena.

Nakon intoniranja državnih himni Švicarske i Bosne i Hercegovine, uslijedio je Srebrenički inferno, koji je izazvao posebne emocije kod prisutnih.

Manifestaciju su moderirali Merisa Zahirović i Adnan Jakupović, a prvi se u ime organizatora prisutnima obratio predsjednik “GZB”-a Zeid Mešić. U ime Ambasade Bern skup je pozdravila zamjenica ambasadora Dženeta Halilović.

Državni parlamentarac Fabian Molina i zastupnica u gradskom vijeću Ciriha Sanija Ameti su u svojim obraćanjima istakli posebnu važnost usvojene Rezoluciju UN-a u Srebrenici i njenu institucionalnu primjenu i u Švicarskoj.

Emir Ramić, direktor Instituta za izučavanje genocida u Kanadi, putem video-linka se obratio auditoriju i poslao bitne, motivirajuće poruke: Ne posustajati, nego i dalje predano raditi, uz jake pojedince izgrađivati snažne institucije, a uz timski rad iskoristiti priliku da usvojena Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici što bolje kapitalizira, na način kako i koliko ona zaslužuje.

Mirsad Tokača, direktor i osnivač Istraživačko dokumentacionog centra u Sarajevu je govorio o bitnosti održavanja ovakvih događaja, širenja istine i ukazivanju na zločine, posebno u demokratskim društvima kao što je švicarsko.



(Vijesti.ba) 

Izdvajamo