06.07.2024 / 11:24 Zanimljivosti - Potaknuta rasprava

Gen Z roditelji oštro kritikuju nekad popularne metode odgoja: Mi ih nećemo praktikovati

Gen Z roditelji oštro kritikuju nekad popularne metode odgoja: Mi ih nećemo praktikovati
Foto: Ilustracija
Svaka nova generacija mijenja mišljenja o tome kako najbolje odgajati djecu, a metode pripadnika generacije Z jasno isključuju neke tehnike koje su koristili roditelji milenijalci ili boomeri.

Jasmine Jones (23) postala je majka, a u videu koji je objavila na TikToku, otkrila je stvari koje treba i ne treba raditi. Kritikovala je brojne roditeljske trendove koji potječu iz doba baby boomera, generacije X i generacije Y, odnosno milenijalaca.

"Ovo su stvari koje je generacija naših roditelja rekla ili učinila, a mi ih nećemo praktikovati sa svojom djecom", stoji u naslovu videa koji je potakao raspravu.

Jones se protivi fizičkom kažnjavanju, svađanju pred djecom i puštanju djece da se isplaču. Također, ne želi slati dijete u krevet bez večere niti ga prisiljavati da jede. Ne namjerava zanemarivati djetetove osjećaje, ostavljati dijete bez nadzora odrasle osobe ili samo kod kuće. Obećala je i da nikad neće koristiti frazu "djeca u Africi su gladna".

Dok neki smatraju da je šokantno što neke od spomenutih praksi još uvijek postoje, drugi smatraju da je dio tih stvari ključan za odgoj nezavisne djece.

"Imaš bebu. Da vidimo hoćeš li za par godina držati ovakva predavanja", komentar je jedne osobe.

"Za par godina smijat ćeš se napisanom", smatra druga.

"Odgajajte nezavisnu, a ne uplašenu djecu. Gluposti", poručuje treća.

Jones vjeruje da je riječ o komentarima pripadnika starijih generacija koji se možda osjećaju napadnutima.

"Iskreno, nisam očekivala da će video privući toliku pažnju, a još manje da je to kontroverzna tema", rekla je Jones za Newsweek.

Njen stav u skladu je s trendom nježnog roditeljstva, koji karakteriše empatičniji pristup odgoju. Nježno roditeljstvo naglašava poštovanje i granice te se fokusira na usmjeravanje djece, a ne na kažnjavanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo