28°C
Mostar 33°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 24°C

05.07.2024 / 12:52 Svijet - London

Starmer obećao obnoviti Britaniju

Starmer obećao obnoviti Britaniju
Foto: FENA

Keir Starmer obećao je da će obnoviti Britaniju kao njen naredni premijer nakon što je njegova Laburistička stranka u petak ostvarila uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, okončavši 14 godina često burne konzervativne vladavine.

Laburisti lijevog centra osvojili su veliku većinu u parlamentu od 650 mjesta. Konzervativci Rishija Sunaka pretrpjeli su najgori rezultat u dugoj historiji stranke dok su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, propadanja javnih službi i niza skandala.

- Uspjeli smo. Promjene počinju sada. Rekli smo da ćemo okončati haos, i hoćemo, rekli smo da ćemo okrenuti stranicu, i jesmo. Danas započinjemo naredno poglavlje, započinjemo rad na promjenama, misiju nacionalne obnove i počinjemo ponovno graditi našu zemlju - kazao je Starmer u pobjedničkom govoru.

Izborni rezultat preokrenuo je britansku politiku. Laburisti su osvojili oko 410 mjesta, što je povećanje od 210, dok su konzervativci, najuspješnija stranka u zapadnom svijetu, izgubili oko 250 zastupnika, uključujući rekordan broj ministara i bivšu premijerku Liz Truss.

Škotska nacionalna stranka izgubila je 38 mjesta, okončavši vlastitu deceniju dominacije u Škotskoj i napuštajući svoj san o nezavisnosti Škotske, dok su, nasuprot njima, irski nacionalisti iz Sinn Feina po prvi put postali najveća stranka u Sjevernoj Irskoj.

U međuvremenu, populistička desničarska stranka Reform UK, na čelu s Nigelom Farageom, živopisnim borcem za Brexit i prijateljem Donalda Trumpa, osvojila je više od četiri miliona glasova.

Iako je osigurao samo četiri zastupnika, njegov uticaj na ishod uskraćivanjem ogromne količine podrške konzervativaca učinit će Faragea velikim trnom u oku dvjema velikim strankama, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo