08.07.2024 / 10:13 Svijet - Zapadna obala

Amerikanci trpe nesnosne temperature: 'Vruća kupola' nad Arizonom i Nevadom

Amerikanci trpe nesnosne temperature: 'Vruća kupola' nad Arizonom i Nevadom
Foto: Ilustracija
Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde uslijed toplotnog vala koji je zahvatio taj dio zemlje, a "vruća kupola" nadvila se i nad Arizonom i Nevadom gdje milioni Amerikanaca trpe nesnosnu vrućinu.

Oko 36 miliona ljudi, oko 10 posto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, saopćila je Nacionalna meteorološka agencija (NWS), prenosi HINA.

Naučna istraživanja pokazuju da su klimatske promjene, uzokovane prvenstveno prekomjernim korištenjem fosilnih goriva, glavni krivci ekstremnih valova topline širom svijeta te će i ubuduće biti u pozadini opasnih vremenskih pojava.

Očekuje se da će visoke temperature dostići ili prijeći dnevne rekorde u Kaliforniji, sjevernoj Arizoni, Idahu, Orgonu i Washingtonu. U Dolini smrti, nacionalnom parku uz granicu Kalifornije i Nevade, NWS predviđa temperaturu i do 54 stepeni Celzija koja bi mogla potrajati do petka.

U subotu je tamo izmjereno 53C, čime je srušen 17-godišnji rekord. Uslijed vreline je umro 17-godišnji motociklist. Las Vegas se pržio na 46 stepeni Celzija te je izjednačen rekord iz 2007.

Temperature su u nekim mjestima i po 20 stepeni Celzija više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Reddingu izmjereno rekordnih 48 stepeni Celzija. "Na djelu je ekstremni toplotni val koji se širi", upozorio je NWS.

Agencija također upozorava i na povećan rizik od šumskih požara s obzirom da je zrak vruć i suh, uz stalnu prisutnost vjetra. Kasno u subotu evakuisano je stanovništvo iz dijelova okruga Santa Barbara gdje je od petka izgorjelo 13.000 jutara zemljišta.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na hitnu akciju kako bi se spriječio "klimatski pakao". Prošle sedmice je administracija predsjednika Joe Bidena predložila prvi sigurnosni standard za radnike i zajednice od pogubnih posljedica ekstrenih vrućina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo