15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

05.07.2024 / 08:17 Fudbal - Euro 24

Njemačka pozvala turskog ambasadora na razgovor zbog proslave gola

Njemačka pozvala turskog ambasadora na razgovor zbog proslave gola
Foto: X

Turski ambasadora u Njemačkoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu zbog kontroverzne proslave gola turskog fudbalera Meriha Demirala.

Ahmet Başar Şen pozvan je da poduzme mjere za sprječavanje dalje upotrebe "vučjeg pozdrava", simbola povezanog sa grupu Sivih vukova.

Sivi vukovi klasificirani su kao desničarske grupe s 18.500 do 20.000 članova u Njemačkoj, što ih čini drugom najvećom desničarskom ekstremističkom organizacijom, prema podacima njemačkih obavještajca.

Međutim, Sivi vukovi i "vučji pozdrav" nisu zabranjeni u Njemačkoj, za razliku od Austrije i Francuske. Demiral je pokazao "vučji pozdrav" nakon što je postigao gol u utakmici osmine finala Turske protiv Austrije, koju je njegova ekipa dobila 2-1.

Turci čine najveću pojedinačnu etničku manjinu u Njemačkoj. U zemlji živi 1.54 miliona Turaka, dok je još 1.4 miliona njemačkih građana turskog podrijekla. Uspjeh reprezentacije na Euru izazvao je burne proslave Turaka širom Njemačke, piše Guardian.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser osudila je proslavu gola napisavši na X-u: "Koristiti fudbalsko prvenstvo kao platformu za rasizam potpuno je neprihvatljivo." Pozvala je UEFA-u da istraži i razmotri uvođenje sankcija turskom timu. UEFA je jučer suspendirala Demirala na dvije utakmice.

Prema izvještajima njemačkih i turski medija, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je u posljednji trenutak prilagodio svoje planove putovanja kako bi u subotu mogao odletjeti na utakmicu četvrtfinala protiv Nizozemske, piše Index.

Insajderi su naveli da je Erdoğan donio odluku o odlasku na utakmicu jer želi dati podršku timu koji je izložen ogromnom pritisku zbog poteza svog saigrača.

"Vučjim pozdravom" nastoji se prikazati glava vuka, pri čemu kažiprst i mali prst čine uši, a palac, srednji prst i prstenjak njušku.

Stručnjaci za ekstremizam kažu da je svjetonazor Sivih vukova tvrdokorno nacionalistički i islamistički, s mržnjom prema Kurdima, Židovima, kršćanima, Armencima, Grcima, Evropskoj uniji i SAD-u.

Skupina, koja ima dugu historiju terorizma još od 1970-ih, okrivljena je za bombaške napade u Parizu i Bangkoku te pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo