07.07.2024 / 17:55 Fudbal - Već ih je bilo deset

Još jedan autogol i EURO 2024 ulazi u historiju

Još jedan autogol i EURO 2024 ulazi u historiju
Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Njemačkoj pamtit će se po velikom broju autogolova.

U posljednjem četvrtfinalnom susretu između Turske i Holandije, turski defanzivac Mert Muldur postigao je deseti autogol na ovom takmičenju, čime je postao dio neobične statistike na evropskim prvenstvima.

Gol koji je Holandiji donio pobjedu rezultatom 2:1 protiv Turske postignut je u 76. minuti kada je Denzel Dumfries poslao prizemnu loptu u šesnaesterac, a Muldur je nespretno, ispred Codyja Gakpa, poslao loptu u vlastitu mrežu.

Ovaj autogol se pridružio listi autogolova na ovogodišnjem Euru u Njemačkoj, gdje su vlastitu mrežu zatresli i drugi igrači poput Jan Vertoghen (Bel), Samet Akaydin (Tur), Riccardo Calafiori (Ita), Klaus Gjasula (Alb), Robin Hranač (Češ), Robin Le Normand (Špa), Donyell Malen (Hol), Antonio Rudiger (Njem) i Maximilian Wober (Aut).

U historiji Evropskih prvenstava ukupno je postignuto 30 autogolova, a zanimljivo je istaći da je najviše, čak 11, postignuto na EURU 2020. Na posljednje dvije kontinentalne smotre postignut je ukupno 21 autogol, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne turnire.

Prvi autogol na Evropskim prvenstvima postigao je Anton Ondruš, kapiten Čehoslovačke, na petom turniru 1976. godine protiv NNizozemske. Ondruš je postigao autogol u polufinalnom susretu protiv Nizozemske, ali je ipak Čehoslovačka uspjela da pobijedi rezultatom 3:1 nakon produžetaka.

Najbrži autogol u historiji Evropskih prvenstava postigao je Holanđanin Donyell Malen, već u šestoj minuti susreta protiv Austrije 25. juna ove godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo