03.07.2024 / 10:04 Svijet - Odjekivale eksplozije

VIDEO / Ukrajinci pomorskim dronovima napali ključnu luku u Rusiji

VIDEO / Ukrajinci pomorskim dronovima napali ključnu luku u Rusiji
Foto: X
Pomorski dronovi napali su ruski grad Novorosijsk sinoć oko tri sata po lokalnom vremenu.

Lokalne vlasti zamolile su stanovnike da se drže podalje od prozora i sakriju se u prostoriju koja nije okrenuta prema moru ili u sobe bez prozora i s čvrstim zidovima. Gradonačelnik Andrej Kravčenko prethodno je upozorio na opasnost od napada, prenosi Index.


Blokirane su ulice u blizini nasipa, a u gradu je izdano upozorenje na zračnu opasnost. Mještani su izvijestili da su čuli eksplozije, što potvrđuju i snimke objavljene na društvenim mrežama. Kravčenko je u 4:20 objavio da je udar završen, istakavši kako više nema opasnosti za stanovnike. Nije govorio o mogućoj šteti.
 
Poručio je građanima da se ne fotografišu rad specijalnih i operativnih službi. Najavio je kako će se akvatorij zaljeva pregledati, zbog čega će biti ograničen ulaz na plaže i nasipe.

"Ljubazno vas molimo da se suzdržite od posjećivanja plaža, nasipa i rekreacijskih područja uz rub vode tokom operativnih aktivnosti", napisao je na Telegramu.


Novorosijsk je postao ključna luka za rusku Crnomorsku flotu nakon što su uspješni ukrajinski udari na okupirani Krim prisilili Moskvu da povuče velik dio svojih pomorskih snaga s poluotoka. Kijev je već izveo nekoliko uspješnih napada na luku Novorosijsk, od kojih se posebno izdvaja onaj u kolovozu prošle godine, kad je kada je ratni brod Olenegorski Gornjak pretrpio tešku štetu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo