10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.07.2024 / 19:56 BiH - Banjaluka

Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju 'Svesrpskog sabora', ovo su zaključci

Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju 'Svesrpskog sabora', ovo su zaključci
Foto: Vijesti.ba
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".

Deklaracija je usvojena sa 62 glasa za i tri protiv.


Uz Deklaraciju, usvojeni su i Zaključci koje su usaglasili klubovi poslanika.

Zaključci su usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim poslanikom, a oni su sljedeći:

1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se birači u Republici Srpskoj na referendumu održanom 25. 09. 2016. godine izjasnili da se 9. januar obilježava i praznuje kao Dan Republike Srpske i Krsna slava.

2. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je Sretenje 15. februar potrebno definisati kao Dan svesrpske državnosti koji treba ujedinjeno obilježavati i proslavljati zajedno sa Republikom Srbijom.

3. Zadužuje se Vlada Republike Srpske da, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

4. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da usvajanjem i stupanjem na snagu Zakona o imunitetu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 39/24) ne postoje prepreke da za člana Organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske može biti imenovan i nosilac izvršne vlasti.

5. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Klubovi poslanika SDS-a o PDP-a povukli su amandmane.

U Deklaraciji, usvojenoj na Svesrpskom saboru održanom 8. juna u Beogradu, ukazano je na "neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja i odlučeno da Sabor bude održavan redovno, svake dvije godine, na kojem bi se zajedno razmatrala najvažnija nacionalna pitanja uz učešće predstavnika Srbije i Republike Srpske, kao i drugih predstavnika srpskog naroda iz regiona i svijeta".

U Deklaraciji se navodi da Svesrpski sabor konstatuje da "srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu".

- Srpski narod je kroz historiju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju - piše u tekstu Deklaracije.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik smatra ovu deklaraciju jednim od historijski najvažnijih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u cjelini.

- Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje - rekao je Dodik.

On je dodao da se može očekivati da će vlade RS-a i Srbije i ostale zemlje, gdje Srbi mogu da dobiju podršku, sačiniti operativne planove za sprovođenje Deklaracije.

- Svi stavovi iz Deklaracije i njena preambula daju odgovore na dešavanja u prošlosti i tretira se sve ono što je važno za budućnost. Kada je riječ o praznicima, 9. januar nastavljamo obilježavati, ali ćemo slaviti i Sretenje kao zajednički praznik. Nema potrebe da se spekuliše o 9. januaru i ne treba ništa objašnjavati, jer je sve apsolutno jasno. Oni koji ovo osporavaju vidljivo je da rade u skladu sa stavovima iz Sarajeva - mišljenja je Dodik.

Deseta redovna sjednica biće nastavljena sutra u 10 sati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo