15°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

02.07.2024 / 13:56 Regija - Glas iz Zagreba

Hrvatski sabor osudio Rezoluciju o Jasenovcu: 'Iza svega stoji Vučić'

Hrvatski sabor osudio Rezoluciju o Jasenovcu: 'Iza svega stoji Vučić'
Foto: Hina

Opozicioni zastupnici u Saboru RH istaknuli su u utorak kako razlog za izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachau i Mauthausenu u crnogorskom parlamentu nije bila osuda zločina iz Drugog svjetskog rata već se radilo o "odrađivanju posla za Aleksandra Vučića".

"Potpuno je jasno da ona nije donesena zbog osude zločina, jer bi se onda četnički vojvoda na čelu crnogorskog parlamenta sjetio zločina koji su Talijani počinili na tlu Crne Gore 1941. godine ili zločina koji su na tlu Crne Gore počinili četnici između 1941. i 1945., ali o tome nema niti spomena. Ona je donesena isključivo zbog dnevnopolitičkih odnosa i zbog toga da Mandić (predsjednik parlamenta) odradi prljavi posao za Vučića", izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru, prenosi Hina.

Kazao je i kako mnogi govore o rezoluciji, a nisu je ni pročitali.

"Ako pročitamo tekst, vidjet ćemo da je ono što je pravobraniteljica napisala prije šest godina o pozdravu 'Za dom spremni', o relativiziranju ustaških zločina u Hrvatskoj, o historijskom revizionizmu, bilo puno oštrije", kazao je.

Zastupnica "Možemo" Jelena Miloš upozorila je da bi crnogorska rezolucija mogla usporiti put Crne Gore u Europsku uniju, što je želja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a što Hrvatska ne smije dozvoliti.

"Jasno je da se radi o instrumentalizaciji crnogorskog parlamenta u političke svrhe, instrumentalizaciji koja je jako štetna za dobrosusjedske odnose dviju država. Mi smo kao država jasno osudili ustaški režim, svake godine komemoriramo žrtve Holokausta, tako i žrtve Jasenovca,. Uz to, podsjećam da je grad Zagreb maknuo nazive ulice po ustaškim dužnosnicima", kazala je Miloš.

Dalija Orešković, iz kluba HSS-a, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom, prigovorila je vladi što slanje prosvjedne note Crnoj Gori nije dogovorila s predsjednikom države.

"Dosta mi je toga da kontinuirano naš ustavnopravni poredak guramo pod tepih. Država u kojoj predsjednik i vlada ne sarađuju u oblikovanju vanjskopolitičkih stavova kao da nije država. Takva država ne poštuje ni samu sebe, a onda ne treba čuditi ako nas ne poštuju ni naše prve komšije", rekla je Orešković.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo