28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 28°C

04.07.2024 / 16:15 Regija - Komandant OVK

Thaci se brani da nije bio na Kosovu od jeseni 1998. do proljeća 1999.

Thaci se brani da nije bio na Kosovu od jeseni 1998. do proljeća 1999.
Foto: Arhiv

Bivši kosovski predsjednik i bivši komandant OVK Hashim Thaci pozvao se u četvrtak, pred Specijalnim sudom u Haagu, preko advokata, na alibi u odbrani od optužbi za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998.-1999. godine.

Zajedno s Thacijem za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su i Jakup Krasniqi, Kadri Veseli te Rexhep Selimi.

Svi su u vrijeme zločina bili članovi Glavnog štaba OVK, a potom, od marta 1999. i lideri "privremene vlade Kosova".

Unakrsno ispitujući svjedoka Bislima Zyrapija, Thacijev advoakt Luka Mišetić sugerisao je da Thaci nije bio na Kosovu od novembra 1998. do marta 1999., kada je, po optužnici OVK počinila većinu zločina, prenosi Kosovo online.

Zyrapi, tadašnji načelnik GS OVK, odgovorio je da Thacija u to vrijeme nije vidio na Kosovu.

Svjedok je potvrdio i da je Thaci, kao politički lider OVK, tada u inozemstvu pregovarao sa stranim diplomatama.

Zyrapi je kao točno prihvatio i da se Thaci u tom razdoblju nije miješao u vojna pitanja na Kosovu.

Thaci, po Zyrapiju, u to vrijeme nije odgovarao njemu, kao načelniku GS OVK, već direktno komadantu tog stožera Azemu Suli, koji je bio u Albaniji.

Zyrapi je potvrdio i da su se regionalni komandant OVK, s proljeća 1999., protivili sporazumu iz Rambujea (Francuska) u strahu da će izgubiti moć zbog odredbe o raspuštanju OVK.

Na zasjedanju GS OVK u martu 1999., Thaci je, po svjedoku, te komandante privolio da sporazum prihvate, pošto im je prenio obećanje američke državne sekretarke Madeleine Korbel Albright da će NATO bombardovati Srbiju "ako Albanci prihvate, a Srbi odbiju sporazum".

Thaci je tada rekao i da će referendum o nezavisnosti Kosova biti održan za tri godine, a da će OVK biti pretvorena u "nacionalnu gardu".

Zyrap će u ponedjeljak, 8. marta, nastaviti odgovarati na pitanja Thacijeve odbrane.

Optužnica u 10 točaka tereti Thacija (55), Veselija (56), Selimija (52) i Krasniqija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenja i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 zatvornika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identificirano 75 žrtava: 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest točaka optužnice tereti Thacija, Veselija, Selimija i Kransniqija za zločine protiv čovječnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo