10°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

01.07.2024 / 15:12 BiH - New York

Suljagić o izložbi u UN: Konačno naš trenutak, za žive i mrtve, da budemo saslušani

Suljagić o izložbi u UN: Konačno naš trenutak, za žive i mrtve, da budemo saslušani
Foto: Vijesti.ba

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić se emotivnom objavom osvrnuo na postavljanje izložbe MC Srebrenica u sjedištu UN-a u New Yorku.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Mi smo bili među onima koji su svjedočili padu Srebrenice iznutra baze UN-a u Potočarima i unutar hladnih, udaljenih hodnika UN birokratije. Po dolasku u sjedište UNPROFOR-a u Zagrebu, dočekala nas je šutnja od strane onih kojima smo podnosili izvještaje. Visoki zvaničnici UN-a, uključujući Yasushija Akashija, trudili su se da prikriju događaje u Srebrenici. Naši glasovi su bili ugušeni; bili smo živi, ali bez glasa.

Danas, dok se izložba o Srebrenici otvara u sjedištu UN-a u New Yorku, konačno je naš trenutak—za žive i mrtve—da budemo saslušani. Prošlo je gotovo tri decenije, i to je teška i tužna istina, ali naša", poručio je Suljagić.

Podsjećamo, u New Yorku će od 1. do 12. jula biti otvorena izložba o genocidu u Srebrenici koja obilježava sjećanje na genocid počinjen nad Bošnjacima u nominalno zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u Bosni i Hercegovini.

Ova izložba nudi uvid u strahote koje su doživjeli stanovnici Srebrenice i okolnih područja istočne Bosne.

Sastoji se od nekoliko multimedijalnih dijelova, a cilj ove izložbe je da na dostojanstven način prikaže djelić strahota koje su proživjele žrtve i preživjeli srebreničkog genocida.

"Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida", saopćili su ranije iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo