16°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

01.07.2024 / 13:21 Svijet - Washington

Zvaničnici Demokratske stranke odbacuju mogućnost zamjene Bidena kao predsjedničkog kandidata

Zvaničnici Demokratske stranke odbacuju mogućnost zamjene Bidena kao predsjedničkog kandidata
Foto: Arhiv

Najviši zvaničnici Demokratske stranke odbacili su u nedjelju mogućnost zamjene predsjednika Joea Bidena kao demokratskog kandidata nakon loše vođene predizborne debate, i pozvali članove stranke da se umjesto toga fokusiraju na posljedice eventualnog drugog predsjedništva Donalda Trumpa.

Nakon nekoliko dana razočarenja Bidenovim nastupom na javnoj pozornici, demokratski čelnici odlučno su odbacili pozive stranci da izaberu mlađeg predsjedničkog kandidata za izbore 5. novembra.

U međuvremenu se 81-godišnji Biden u nedjelju okupio s članovima porodice u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu.

New York Times je citirao ljude bliske situaciji koji su rekli da je porodica pozvala Bidena da ostane u utrci i nastavi se boriti. Novine navode da su neki članovi njegove porodice privatno izrazili ogorčenje zbog toga kako ga je njegovo osoblje pripremilo za dešavanje u četvrtak navečer.

Bujica poziva da se Biden povuče nastavlja se od četvrtka, a anketa CBS-a nakon debate pokazala je skok od deset poena u broju demokrata koji smatraju da se Biden ne bi trebao kandidirati za predsjednika, na 46 s 36 posto u februaru.

- Žalosna istina je da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit zemlje kojoj je tako divno služio pola stoljeća. Sjenka penzionisanja sada je neophodna za predsjednika Bidena - piše Atlanta Journal-Constitution u uvodniku.

Demokratski čelnici odbacili su to.

- Apsolutno ne - odgovorio je demokratski senator iz Džordžije Raphael Warnock, jedan od nekoliko demokrata koji se smatraju mogućom zamjenom za Bidena.

Loše debate se dešavaju, rekao je. Pitanje je: Zbog koga se Donald Trump ikada pojavio osim zbog sebe i ljudi poput sebe? Ja sam uz Joea Bidena, i naš je zadatak da osiguramo da on pređe cilj u novembru, izjavio je on za program Meet the Press TV mreže NBC.

Čelnik Zastupničkog doma, demokrata Hakeem Jeffries, koji bi mogao ostati predsjednik i iduće godine ako njegova stranka bude mogla preuzeti kontrolu nad Domom u novembru, priznao je da je Biden pretrpio neuspjeh, ali to nije bilo ništa više od pripreme za povratak.

- Dakle, trenutak u kome se trenutno nalazimo je trenutak povratka - izjavio je on za MSNBC.

Senator Chris Coons iz Delawarea, vodeći Bidenov saradnik, izjavio je za ABC ove sedmice da je Bidenu potrebno da ostane u utrci kako bi osigurao Trumpov poraz.

- Mislim da je on jedini demokrata koji može da pobijedi Donalda Trampa - izjavio je Coons, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo