10°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.06.2024 / 10:05 Muzika i Film - Iduće godine

Polovica Švicaraca protiv da budu zemlja domaćin Eurovizije

Polovica Švicaraca protiv da budu zemlja domaćin Eurovizije
Foto: Eurosong

Gotovo polovica stanovnika Švicarske ima negativno mišljenje o tome da budu domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine, prema rezultatima ankete koje je u subotu objavio list Blick.

Reprezentativna anketa na gotovo 25.000 ljudi pokazala je da se 49 posto jasno ili donekle protivi održavanju muzičkog takmičenja, dok je 46 posto jasno ili donekle za.

Pet posto još nema mišljenje.

No htjeli to ili ne, u Švicarskoj će se 2025. održati takmičenje zahvaljujući pop pjevaču Nemu, koji je osvojio glavnu nagradu na ovogodišnjem takmičenju u Malmöu u Švedskoj s veselom pjesmom The Code o rodnom nekonformizmu.

Budući da je Nemo pobijedio za Švicarsku, jezično raznolika i poznata neutralna alpska zemlja iduća će ugostiti natjecanje na kojem nastupaju izvođači s cijelog kontinenta, pa čak i šire.

Lokacija još nije utvrđena.

Zürich i Ženeva su se prijavili, dok su glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo.

Anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stupnjem obrazovanja i lijevim političkim stavovima nego među ostalim skupinama stanovništva.

Protiv održavanja Eurovizije u Švicarskoj 74 je posto pristaša desničarske stranke SVP.

Prema Blicku, to bi također moglo imati veze s činjenicom da se Nemo identificira kao nebinarna osoba i preferira they/them zamjenice u engleskom jeziku.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo