16°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

01.07.2024 / 23:12 Muzika i Film - Glumačka legenda

Clint Eastwood otkrio: Evo kojeg režisera smatra najboljim

Clint Eastwood otkrio: Evo kojeg režisera smatra najboljim
Foto: Arhiva
Clint Eastwood režirao je 40 filmova tokom više od 50 godina i osvojio četiri Oscara, što ga čini izuzetno iskusnim u umjetnosti filmskog stvaralaštva.

Njegova legendarna glumačka karijera također mu je dala znanje koje je malo ljudi u historiji filma uspjelo doseći.

Iako bi mu bilo lako samo se oslanjati na svoje ime i reputaciju, činjenica da zvijezda i dalje snažno djeluje u svojim 90-ima, pokazuje da njegova strast prema filmskoj umjetnosti ostaje nepromijenjena. Sigurno je značajno smanjio svoje uloge kao glumac u posljednjih petnaest godina, ali je i dalje vrlo produktivan kao režiser.

Pomaže mu što je radio s nekima od najvećih svih vremena tokom dugogodišnjeg boravka na vrhu industrije, ali postoji jedan posebno kojeg je Eastwood proglasio najboljim režiserom s kojim se ikad susreo.

Iskustvo rada u montažnom odjelu Warner Brosa Siegelu je pružilo čvrste temelje prije nego što je uopće počeo režirat

U razgovoru za The Guardian, Eastwood je otkrio:

"Don Siegel znao je više o filmskoj umjetnosti od ikoga koga sam poznavao. Bio je neko ko je znao kako napraviti nešto veliko s vrlo malo resursa. Siegel bio je više tip starije škole, režiser B-filmova. Napravio je neke od najboljih B-filmova ikad: Invazija tjelokradica, Pobuna u bloku 11 itd."

Režiser također smatra da je iskustvo rada u montažnom odjelu Warner Brosa Siegelu pružilo čvrste temelje prije nego što je uopće počeo režirati.

Filmografija Siegela sama govori o njegovoj raznolikosti i fleksibilnosti. Stvarao je akcijske filmove, kriminalističke trilere, naučno-fantastične avanture, vesterne, psihološke horore i još mnogo toga. Prema Eastwoodu, to je Siegelu dalo najviši nivo znanja i vještina od svih koje je ikad upoznao.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo