19°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

29.06.2024 / 12:01 BiH - 'Svečanost u Andrićgradu'

Mujanović uporedio Gurnaha s Handkeom: Poštovaoci genocida

Mujanović uporedio Gurnaha s Handkeom: Poštovaoci genocida
Foto: Vijesti.ba

Ugledni bh. intelektualac dr. Jasmin Mujanović je u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, oštro osudio jučerašnje postupak nobelovca Abdulrazak Gurnah.

Naime, u okviru tradicionalnih "Vidovdanskih svečanosti" u Andrićgradu u Višegradu jučer je uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

"Još jedan doajen postkolonijalne književnosti - dobitnik Nobelove nagrade Abdulrazak Gurnah - slavljen od strane ultranacionaliste i glorifikatora genocida bosanskih Srba Kusturice i njegovih finansijera u Dodikovom režimu i Moskvi, poručio je Mujanović.

On je dodao i da "možda on ( Abdulrazak Gurnah) i Handke mogu pokrenuti “Društvo Nobelovaca za poštovanje genocida”.

Mujanović je podsjetio i da je Gurnah ovu nagradu dobio dan nakon godišnjice jednog od najstrašnijih zločina genocida u Bosni.

"I dobio ju je od iste grupe ekstremista koji negiraju gotovo svaki aspekt agresije na Bosnu od strane Miloševićevog režima. Beskrupulozno", jasno je poručio on.

Podsjetimo, u okviru tradicionalnih "Vidovdanskih svečanosti" u Andrićgradu u Višegradu jučer je uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Svečanosti su prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik, patrijarh SPC Porfirije, režiser Emir Kusturica.

Kusturica je rekao da Velika nagrada "Ivo Andrić" zasluženo pripada nobelovcu Abdulrazaku Gurni, jer njegovo pisanje i podsjeća na Ivu Andrića.

Abdulrazak Gurna, istakao je da mu je čast primiti ovakvu nagradu.

- Na Drini ćuprija sam pročitao prije mnogo godina, svjestan sam da je Andrić plodan autor - dodao je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo