19°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

29.06.2024 / 11:39 BiH - Strateški pristup

Policija u KS od danas raspolaže sa 76 novih vozila

Policija Kantona Sarajevo od danas raspolaže sa 76 novih službenih motornih vozila čija nabavka je dio strateškog planiranja jačanja i kapacitiranja Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo kroz povećanje materijalno-tehničke opremljenosti i operativnosti policijskih službenika.

Analizom trenutnog stanja i strateškim pristupom u planiranju rada Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević prošle godine su predložili Vladi Kantona Sarajevo da izdvoji sredstva za obnovu voznog parka Uprave policije MUP-a KS, kako bi se postiglo smanjenje troškova popravke i održavanja starih vozila. Elaboratom o ekonomskoj opravdanosti nabavke novih motornih vozila, utvrđeno je da najveći dio voznog parka policije čine vozila starosti od 5 i više godina, te su neka patrolna vozila prešla i više od 300.000 kilometara.

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela zaključak o izdvajanju sredstava za nova vozila, pokrenuti su postupci javnih nabavki, te izvršena nabavka sljedećih vozila: Toyota Land Cruiser (5 vozila), Toyota Corolla Sedan (8 vozila), Škoda Octavia (9 vozila), VW Golf VIII (46 vozila), VW ID.3 (1 vozilo), VW Caddy (7 vozila).

- Put do realizacije naših strateških ciljeva često je naporan, dug i težak, ali iz dana u dan svjedočimo kako se ti ciljevi ostvaruju i kako gradimo jaku policiju kojoj građani mogu vjerovati i imati povjerenja u nju - izjavio je ministar Katica i dodao da je sretan što danas policijskim službenicima predaju 76 novih vozila koja će im omogućiti bolji rad i efikasnije djelovanje.

- Vrlo brzo na isti način ćemo predstaviti i specijalna oklopna vozila koja nabavljamo za našu policiju, kao i body kamere. Moj lični cilj od kojeg neću odustati je da u što kraćem roku naši policajci imaju i nove policijske uniforme i maksimalno ću se založiti da se riješe sve administrativne poteškoće koje Uprava policije ima na putu provođenja te nabavke. Policiji ne smije ništa nedostajati - poručio je ministar Katica.

Po riječima policijskog komesara Fatmira Hajdarevića, nova vozila doprinijet će i većoj sigurnosti policijskih službenika.

- Projekat kontinuiranog unapređenja materijalno-tehničkih kapaciteta policije Kantona Sarajevo ima za cilj osigurati neophodne pretpostavke za uspješno izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti uniformisane i kriminalističke policije. Nova službena vozila će doprinijeti većoj sigurnosti policijskih službenika tokom izvršavanja zadataka iz svoje nadležnosti, a u isto vrijeme će značajno smanjiti troškove održavanja i popravke, posebno ako se uzme u obzir da su policijska vozila u funkciji 24 sata dnevno - rekao je policijski komesar Fatmir Hajdarević.

Prethodnih godina nije bilo većih nabavki službenih vozila za potrebe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. U periodu od 2018-2022.godine nabavljeno je ukupno 30 motornih vozila, tri mopeda i pet motocikala, saopćila je Služba za protokol i pres Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo