11°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

28.06.2024 / 10:08 Svijet - "Uključenost SAD-a u sukob"

Belousov: Američki dronovi sve češće lete iznad Crnog mora

Belousov: Američki dronovi sve češće lete iznad Crnog mora
Foto: Ilustracija
Ruski ministar odbrane Andrej Belousov naredio je Glavnom štabu vojske da iznese prijedloge o tome kako se brzo nositi s "provokacijama" američkih strateških bespilotnih letjelica koje djeluju iznad Crnog mora, saopćilo je danas ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je primijetilo povećanu aktivnost američkih bespilotnih letjelica u tom području za koje je rečeno da su izviđale i prikupljale informacije za ciljanje zapadnog oružja visoke preciznosti koje Ukrajina koristi za napade na ruske objekte, prenosi HINA.

"To pokazuje sve veću uključenost Sjedinjenih Država i zemalja NATO-a u sukob u Ukrajini na strani kijevskog režima", saopćilo je ministarstvo odbrane.

"Takvi letovi višestruko povećavaju vjerovatnoću incidenata u zračnom prostoru s ruskim avionima, što povećava rizik od direktnog sukoba između (NATO) saveza i Ruske Federacije."

Rečeno je da će zemlje NATO-a biti odgovorne za sve takve incidente.

U izjavi se ne spominje Krim, crnomorska ukrajinska regija koju je Moskva anektirala 2014. Ali, ruske vojne objekte na Krimu više puta su gađale ukrajinske snage, uključujući zapadnim projektilima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo