18°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

26.06.2024 / 19:07 BiH - Nema zastoja

Efendija Ramić: Sve hadžije iz Mekke doputovale u Medinu

Efendija Ramić: Sve hadžije iz Mekke doputovale u Medinu
Sadžid-ef. Ramić
Po prvi put u historiji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dogodilo se da u jednom danom dio naših hadžija boravi u domovini, dio u Mekki i Medini, a određeni broj hadžija u samom putovanju iz Mekke u Medinu autobusima ili avionom prema Bosni i Hercegovini.

"S današnjim danom smo zaključili još jednu fazu ovog mubarek hadžskog putovanja. U poslijepodnevnim satima u Medinu je pristigla i posljednja grupa naših hadžija iz Mekke i sve je proteklo u najboljem redu", izjavio je stručni suradnik u Uredu za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić.

Prema njegovim riječima, zbog potrebe bolničkog liječenja u Mekki je ostala samo jedna hadžinica, zajedno sa suprugom.

"Ured im je obezbjedio smještaj. U saradnji s nadležnim tijelima Kraljevine Saudijske Arabije pratimo njeno stanje i u skladu s onim što nam ljekari u bolnici u Mekki kažu, mi ćemo tako i postupati u smislu njihovog daljeg tretmana i transporta", kazao je efendija Ramić.

Grupama naših hadžija koji su jučer i danas doputovali iz Mekke u narednim danima predstoje posjete znamenitostima Medine, odnosno posjete Uhudu, džamijama Kibletejn i Kuba, te, što je i najvažnije, mezaru Poslanika, a.s., i Časnoj Revdi, prostoru za koji je Poslanik kazao da je džennetska bašča na zemlji.

"Ovim posjetama se okončava i taj obredni dio i u Medini. Kroz susrete sa hadžijama iskazali su zadovoljstvo dosadašnjim putovanjem, odnosno organizacijom, smještajem i hranom i svime onim što se podrazumijeva. Poslije toga preostaje da do 1. jula sa po dva aviona dnevno prevezemo sve hadžije u domovinu", kazao je Ramić.

Ovogodišnju organizaciju hadža na način da se prvo boravi u Mekki, a zatim u Medini, Ramić je ocijenio uspješnom.

"Možemo kazati da jeste ovo iskustvo načina putovanja na hadž iz BiH, prema dosadašnjim pokazateljima, pokazalo uspješnim u zdravstvenom, organizacijskom, tehničkom, ali i ibadetskom smislu. Hadžije su i došle zbog ibadeta. Na ovaj način mogu relativno odmorni i zdravi potpuno obaviti hadžske obrede, jer nisu bili iscrpljeni prije samog hadža. Najreferentnija potvrda je i sama tvrdnja hadžija koji imaju samo riječi hvale za ovakav način organiziranja hadžskog putovanja", kazao je efendija Ramić.

Podsjećamo, večeras oko 23.30 sati na sarajevski aerodrom trebao bi sletjeti i treći avion s našim hadžijama, a pripreme hadžija za sutrašnji let u 7.05 iz Medine već su u toku, prenosi MINA.

(Vijesti.ba / MINA )

Izdvajamo