13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

26.06.2024 / 13:30 Auto - Revolucija, ili ipak ne?

Rimac u Zagrebu predstavljao robotaksi, nijednom se nije pojavio

Rimac u Zagrebu predstavljao robotaksi, nijednom se nije pojavio
Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL
Hrvatski poduzetnik Mate Rimac najavio je danas predstavljanje robotaksija kojima je najavio i revoluciju u gradskom saobraćaju.

No, kako piše Index, ni nakon sat vremena prezentacije Rimčev robotaksi javnost nije vidjela. Prvi ga je pozvao on tokom prezentacije. Sve su oči bile uprte u pozornicu, prošla je minuta, ali se robotaksi nikad nije pojavio.

"Naravno da se ovo sada dogodilo. Ovo je efekt prezentacije. Isprobali smo ovo sto puta, ali očito sada imamo mali problem", rekao je Rimac pa nastavio govoriti o karakteristikama robotaksija.

Nešto kasnije tokom prezentacije suosnivač i glavni direktor dizajna P3M-a Adriano Mudri opet je pozvao robotaksi preko aplikacije. Robotaksi opet nije došao.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Rimac dali su kasnije zajedničku izjavu za medije nakon predstavljanja robotaksija.

"Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu... Auto je jedan od elemenata ekosistema. Mi sami radimo automobil i gradimo fabriku u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu. Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti", rekao je Rimac.

"Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija", dodao je Rimac.

"Za svaki problem u saobraćaju i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sistem, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača", rekao je Rimac.

"Imamo potpisano s 11 gradova u Evropi i van Evrope. U gradove planiramo doći s većom količinom auta da bi ponudili sistem koji će brzo odgovoriti na potrebe korisnika. To govorim o stotinama auta.

"U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na hiljade auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije... 30 dodatnih gradova je u planu. Svaka greška će nam se gledati van proporcija. Nama je najvažnije da smo sigurni. Ako dođe do nesreće, jer smo okruženi vozačima, nama je najvažnije da je auto u tom slučaju najsigurniji mogući. Auto se neće pokrenuti ako se niste zavezali", rekao je Rimac.

Plenković je opet čestitao Rimcu.

"Sa 180 miliona eura smo ovo podržali. Rimac je s timom stručnjaka okupio velik broj ulagača što znači da je ovaj projekt itekako prepoznat. Ovo će značiti novi način vožnje u velikim urbanim sredinama i sjajno je da smo baš mi predvodnici u tome. Bit će tih početnih probijanja, kako to inače biva s inovatorima", rekao je Plenković.

"Moramo biti otvoreni, da, ja bih se vozio u robotaksiju", dodao je. Rekao je da je za sad isplaćeno 89 miliona eura. Rekao je da će do kraja 2026. robotaksiji voziti po Zagrebu.

Izgleda da je došlo do tehničkih poteškoća jer se oko robotaksija iza kulisa skupilo nekoliko mehaničara. Očito ga nisu uspjeli osposobiti pa je prezentacija službeno završila, a robotaksi javnost nikad nije vidjela.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo