26.06.2024 / 09:59 Svijet - Velika anketa

Reuters: Trump bolji za ekonomska pitanja, Biden za očuvanje demokratiije

Reuters: Trump bolji za ekonomska pitanja, Biden za očuvanje demokratiije
Foto: Arhiv

Glasači u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je kandidat Republikanske partije na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Trump bolji kandidat kad je riječ o ekonomiji, ali smatraju da je kandidat Demokratske stranke Joseph Biden bolji kandidat kad je riječ o očuvanju demokratije.

Anketa Reutersa i istraživačke agencije Ipsos pokazala je da su dva ključna problema za glasače u SAD stanje demokratije i ekonomski problemi, pri čemu je 47 posto anketiranih smatralo da je Trump bolji izbor za taj problem, dok je njih 37 posto reklo da je bolji Biden, prenosi Tanjug.

Kad je riječ o pitanju imigracija, 44 posto anketiranih smatra da je Trump bolji izbor, dok njih 31 posto smatra da je bolji Biden, a Reuters dodaje da su u 2022 13,9 posto populacije činili imigranti, što je najveći postotak u ovom stoljeću.

Trump je viđen i kao bolji kandidat po pitanju vanjskih sukoba i terorizma sa 40 posto prema 35, ali je Biden bolji kandidat kad je riječ po pitanju reagovanja na ekstremizam i prijetnje po demokratiju, sa 39 posto prema 33, što je prema ispitanicima drugi najveći problem u SAD-u.

Biden također vodi kad je riječ o zdravstenoj zaštiti sa 40 posto prema 29.

U prethodnim anketama Reutersa i Ipsosa Biden i Trump su bili u najvećoj mjeri izjednačeni, ali je u pojedinim saveznim državama uočen porast popularnosti Trumpa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo