25.06.2024 / 14:06 BiH - Sjećanje na 1992.

Odata počast poginulima u goraždanskom naselju Obarak

Odata počast poginulima u goraždanskom naselju Obarak
Foto: FENA

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda te predstavnici mjesne zajednice Goražde IV, danas su položile cvijeće na spomen-obilježje u goraždanskom naselju Obarak, odajući počast svim šehidima koji su za odbranu ovih prostora dali svoje živote.

Naglašeno je da 25. maj nije slučajno odabran kao dan MZ Goražde IV, uz napomenu da je ovaj dio grada bio od strateške važnosti za odbranu, početkom agresije na Goražde.

- To je dan kada se odbranio Obarak i kada je bio najveći napad 1992. godine i ovo je dan kad smo zaustavili agresora, jer već 26. juna naše jedinice ušle su na Obarak. Ovdje su se ljudi sami organizovali za odbranu, išli su u nešto nepoznato a najveći strah je od nečeg nepoznatog, ali uspjeli su – kazao je predsjednik MZ Goražde IV Dženis Ćulov.

Zahvalio je kantonalnom ministarstvu za boračka pitanja koje je podržalo izradu dokumentarnog filma “Odbrana Obarka” u produkciji RTVBPK Goražde koji će premijerno biti prikazan večeras u velikoj sali Centra za kulturu Goražde.

- I na taj način ćemo pokazati šta se dešavalo na Obarku od ‘92. godine do kraja 1995. godine. Ovo je dokumentarni film koji govori o odbrani naselja jer smatramo da je naselje Obarak jedno od stateških mjesta za odbranu, a tu bih dodao i 1. maj kao i naselje Lozje grada Goražda – dodao je Ćulov.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić ukazao je na značaj obilježavanja događaja i ličnosti u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata

- Na ovaj način odajemo počast stradalima u toku pružanja otpora a kultura sjećanja se njeguje kroz razne vidove. Ministarstvo za boračka pitanja podržalo je projekat dokumentarnog filma „ Odbrana Obarka“ jer želimo i kroz dokumetarne filmove i pisane tragove sačuvati sve ono što se dešavalo prilikom odbrane našeg herojskog grada Goražda i ostaviti to narednim generacijama – kazao je Mirvić.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe počast je odata i stradalima u goraždanskom naselju Lozje, a večeras će to biti učinjeno i na spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo