16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 20°C

25.06.2024 / 13:23 Muzika i Film - Jedinstveni doživljaj

Završeno prvo izdanje Slano Film Days

Filmski autori različitih kulturnih pozadina i generacija okupljeni kako bi podijelili različite pristupe u svom kreativnom impulsu - u zajedničkom cilju stvaranja filmske umjetnosti

Završilo je prvo izdanje Slano Film Days.

U pet dana održavanja, 16 mladih filmskih umjetnika, sudionika Slano Film Days, u prijateljskom, neformalnoj atmosferi, bez takmičarskog pritiska, upotpunilo je svoje profesionalne vještine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske umjetnosti i filmske industrije.

Otvoreni razgovori, o kreativnom procesu stvaranja filmova, idejama ili novim projektima, bilo da je riječ o glumcima, rediteljima ili snimateljicama, fokusirali su se na film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu tržišnu vrijednost, što i jest najvažnije obilježje Slano Film Days i ono što ga izdvaja od ostalih događaja u filmskom svijetu.

Oscarovci Alfonso Cuarón i Paweł Pawlikowski, renomirani filmski autori Ruben Östlund, Michel Franco, Juho Kuosmanen, Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, Lili Horvát, genijalni direktor fotografije Michael Seresin, ali i utjecajni predstavnici filmske industrije, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu Christian Jeune, producent Philippe Bober, producentica Emilie Georges, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora Timka Grin te agentica za talente Jessica Kovacevic, filmske su razgovore vodili s glumicama i glumcima: Erom Balaj, Milicom Janevski, Saškom Kočevim, Anušom Kodelja, Lidijom Kordić, Borisom Lerom, Goranom Markovićem i Anitom Ognjanović, redateljicama i redateljima Ivanom Bakračem, Blertom Basholli, Dinom Duma, Uršom Menart i Vladimirom Tagićem, te snimateljicama Milicom Drakulić, Dubravkom Kurobasa i Majom Radošević.

„Pohvalio bih cijelu ekipu Slano Film Days koja je ovaj koncept realizirala na najljepši mogući način. Zadovoljstvo festivalskih gostiju i sudionika, ali i stanovnika i posjetitelja Slanog najbolji je pokazatelj da smo na pravom putu i da smo ovo divno mjesto već uspostavili kao novi centar susreta filmskih autora i ljubitelja filma“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Slano Film Days.

Filmski autori svjetske reputacije, napustili su Slano, kako su i sami istaknuli, nadahnuti i osvježeni energijom mladih talentiranih umjetnika koji čine budućnost svjetske kinematografije.

„Slano Film Days jedinstveni je doživljaj“, izjavio je peterostruki Oscarovac Alfonso Cuarón. „Ovo je bila zajednica filmaša i glumaca različitih kulturnih pozadina i generacija koji su se okupili kako bi podijelili različite pristupe u svom kreativnom impulsu. Sve različitosti brišu se u zajedničkom cilju stjecanja znanja i stvaranja filmova.“

Paweł Pawlikowski rekao je: „Upoznao sam toliko mladih talentiranih i kreativnih filmskih autora da je to za mene pravo osvježenje i veliko je zadovoljstvo biti dijelom ovog projekta."

„Atmosfera na Slano Film Days je jednostavno nevjerovatna“, izjavio je švedski redatelj Ruben Östlund i dodao „ovdje se međusobno susrećete na vrlo neposredan način, a razgovori se nastavljaju dugo nakon programa… ponekad s mladim studentom filma, ponekad s Oscarom nagrađenim redateljem“. Finski redatelj Juho Kuosmanen rekao je: “Ovo je već treći put da učestvujem u ovom značajnom kreativnom hubu. Vrlo rijetko imate priliku tako duboko istražiti ideje i metode drugih filmaša kao ovdje, a bliska interakcija s drugim filmašima opuštena je i ugodna“.

„Mislim da su ovakvi događaji u filmskom svijetu - nužnost! S obzirom na sve što se događa u svijetu, ne vidim bolji način od onog da se stvori ambijent za mlade generacije filmaša koji će učiti uz 'velike majstore filma', a koji će se zauzvrat osvježavati njihovom energijom“, izjavio je palestinski reditelj Elia Suleiman.

„Dragi ljudi, strastveni filmaši, okupili su se kako bi razgovarali o svojim snovima, strahovima, borbama i malim postignućima u prijateljskom i lijepom okruženju Slanog“, izjavila je jedna od sudionica, redateljica Blerta Basholli, a njen kolega redatelj Vladimir Tagić smatra kako je najvažniji aspekt Slano Film Days bliski kontakt i povezanost svih ljudi koji su dio festivala. „Osjećao sam se kao dio zajednice u kojoj se razmjenjuju iskustva. Ovo je "mali" festival, ali mali na najbolji mogući način. Na većini "velikih" festivala izgubiš se i ne osjećaš se značajnim. Ovdje to nije slučaj i jako je važno da tako i ostane“. Glumac Goran Marković rekao je : „Uživao sam u prekrasnoj atmosferi s inspirativnim ljudima. Ovakvi događaji su prijeko potrebni na našim prostorima. Sretan što sam dio toga.“ Glumica Milica Janevski izjavila je: „Zahvalna sam i sretna što sam bila dijelom ovog projekta. Bilo je to produktivno, značajno iskustvo s puno ljubavi prema filmskoj umjetnosti.“

U večernjim satima održavale su se projekcije filmova čiji su autori bili gosti Slano Film Days, pa su filmove i najavljivali, što je još jedna posebnost koja ovom događanju daje i stanovitu slavljeničku, festivalsku notu. Gledatelji su pod vedrim nebom na glavnom trgu u Slanom i u vrtu Ville Riva imali priliku pogledati višestruko nagrađivana filmska ostvarenja: „Djeca čovječanstva“ Alfonsa Cuaróna, „Anđeosko srce“ Alana Parkera, „Ida“ Paweła Pawlikowskog, „Sjećanje“ Michela Franca i „Palo lišće“ Akija Kaurismäkija. Održane su i dvije posebne projekcije: filma Nebojše Slijepčevića „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ nagrađenog za najbolji kratki film na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i Alfonsa Cuaróna „I tvoju mamu također“.

Slano Film Days je završio uspostavljanjem suradnje sa Zakladom UNIQA SEE FUTURE kojoj je ovo prva veća suradnja na području kulture, u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom, Slano Film Days i filmskim centrima u regiji, koja će pružiti podršku mladim filmskim autoricama u realizaciji projekata usmjerenih na osnaživanje društveno angažiranih tema. Naime, ulaganje u mlade talente u samoj je srži Zaklade UNIQA SEE FUTURE, osnovane s ciljem pružanja podrške mladim ljudima koji se svojim sposobnostima i talentima ističu u sportu, kulturi i održivosti.

„Podržavajući mlade talente, kao nositelje promjena i s potencijalom transformacije lokalnih zajednica, UNIQA nastoji biti katalizator pozitivnih društvenih promjena i ima za cilj pružiti mladima resurse i prilike da usavrše svoje talente i ostvare svoj puni potencijal. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama, uz kompetentne ljude iz svijeta umjetnosti i kulture, pružiti snažnu podršku i poticaj mladim autoricama za buduće uspješne filmske produkcije na koje ćemo svi u regiji biti ponosni“, izjavio je Adel Bahtanović, predsjednik UNIQA SEE regije.

Partner Slano Film Days je najprestižniji filmski festival u regiji - Sarajevo Film Festival, koji je u okviru Slano Film Days organizirao CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata. Ova radionica započela je prije desetak godina u Slanom gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unapređuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u kolovozu na marketu Sarajevo Film Festivala, a gostima festivala se pridružio i Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Ovakav format filmskog događanja sudionicima i gostima Slano Film Days je pružio jedinstvene filmske razgovore, te su mnogi od njih već najavili svoj dolazak i sljedeće godine što je najljepši kompliment i najvrjednija nagrada koju ovakav projekt može dobiti. Važno je istaknuti i da su Slanjani objeručke prigrlili Slano Film Days, bili divni domaćini i svih pet večeri uživali u projekcijama nagrađivanih filmova. Sve filmske projekcije bile su popunjene „do zadnje ležaljke“, što najavljuje da će Slano u budućnosti postati tradicionalno mjesto susreta filmskih autora i ljubitelja filma.

Sve informacije o Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo