25.06.2024 / 12:04 Svijet -

Evropska unija počela pristupne pregovore sa Moldavijom i Ukrajinom

Evropska unija počela pristupne pregovore sa Moldavijom i Ukrajinom
Foto: X

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen saopštila je da je Evropska unija zvanično počela pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom.

“Čestitam Moldaviji i Ukrajini početak pristupnih pregovora. Ovo je veoma dobra vijest za narod Ukrajine, Moldavije i cijele Evropske unije. Put koji je pred nama bit će težak, ali pun mogućnosti”, napisala je na platformi X, a prenosi Tanjug.

Nekoliko mjeseci nakon ruskog napada na Ukrajinu, u junu 2022, Evropska unija je dodijelila status kandidatkinja za članstvo Ukrajini i Moldaviji. U decembru prošle godine šefovi država ili vlada članica EU donijeli su odluku o otvaranju pregovora s dvije bivše sovjetske republike. Nakon toga, trebalo je usvojiti pregovaračke okvire da bi se pregovori doista i otvorili.

Države članice Evropske unije odobrile su prošle sedmice pregovaračke okvire za pristupanje Ukrajine i Moldavije tom bloku.

Stalni predstavnici EU postigli su 14. juna načelni dogovor o okviru za pristupne pregovore između Ukrajine i Moldavije.

Prethodno je Evropska komisija saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU.

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji nakon što je mađarski premijer Viktor Orban napustio salu na početku glasanja i tako omogućio da odluka bude donijeta jednoglasno.

Otvaranje pristupnih pregovora dug je proces koji može trajati godinama. Za svaki korak u tom procesu potreban je konsenzus svih država članica. U EU ističu da za proširenje trebaju biti spremne obje strane, zemlja kandidatkinja kao i sama Unija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo