25.06.2024 / 10:41 Svijet - Tokom noći

Sjeverna Koreja lansirala gotovo 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja lansirala gotovo 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji
Foto: X

Sjeverna Koreja je tokom noći lansirala gotovo 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji, saopštila je u utorak južnokorejska vojska.

To je peto takvo lansiranje od kraja prošlog mjeseca, prenosi Tanjug agenciju Yonhap.

Gotovo 100 balona, uglavnom s otpadnim papirom i drugim otpadnim materijalom, sletjelo je u Seul i u sjeverni dio provincije Kyongi, saopštio je Generalštab korejske vojske.

Analiza balona pokazala je da ne sadrže toksičnu materiju, navodi se u saopštenju.

Južnokorejska vojska je saopštila da je spremna nastaviti emitiranje propagande preko zvučnika u bilo kom trenutku i upozorila da će provođenje takvog psihološkog rata zavisiti od akcije Sjeverne Koreje.

Najnovije lansiranje uslijedilo je nakon što je Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog lidera, u petak nagovijestila da će poslati još balona kao odgovor na letke protiv vlasti u Pjongjangu, koje su lansirali sjevernokorejski aktivisti u Južnoj Koreji.

S posljednjom serijom, procjenjuje se da je Sjeverna Koreja lansirala gotovo 2.000 balona koji nose otpatke od 28. maja, navodi Yonhap.

Kao odgovor, Južna Koreja je 9. juna, prvi put u posljednjih šest godina, počela emitirati govore protiv vlasti u Pjongjangu putem svojih zvučnika u pograničnoj zoni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo