24.06.2024 / 14:57 BiH - Trodnevna konferencija

Cyber nasilje među djecom se dešava već u šestoj godini, neophodan sistemski pristup

Cyber nasilje među djecom se dešava već u šestoj godini, neophodan sistemski pristup
Foto: FENA

Uglavnom se bavimo posljedicama kada su u pitanju rizične online pojave kod djece i to je veliki problem. Nedostaje integrisan sistem koji bi djelovao preventivno.

Ovo je ocjena stručne javnosti pred sam početak trodnevne konferencije "Izgradnja sistemskog odgovora za zaštitu djece i omladine od rizičnih online pojava u RS".

Danijela Ostojić, klinički psiholog, ocijenila je da su njoj i njenim kolegama u praksi "ruke zavezane jer nemaju kome da se obrate kada se pojavi potencijalni suicidalni adolescent".

- Sajber nasilje je poprimilo ogromne razmjere. Izuzetno mi je drago što se radi na sistemskom odgovoru, kao i što ćemo imati softver koji će da zaštiti djecu - navela je Ostojić.

Ona je rekla kako kulturološki mentalitet balkanskih naroda mentalno još nije dostigao nivo prepoznavanja na vrijeme pojava određenih simptoma, pa psiholozi u praksi imaju već patološke slučajeve.

- Voljela bih da radimo prevenciju u koju će biti svi uključeni. Dakle, školski sistem, roditelji i praksa, odnosno stručna javnost. Kada to bude funkcionisalo kako treba, onda će problemi biti smanjeni - rekla je Ostojić.

Kada je u pitanju sajber nasilje, kako je napomenula, ono se dešava već u samom ranom uzrastu, a to je od šest - sedam godina.

- O adoloscentima da ne govorim, to je tema koja je goruća. Moramo da povedemo računa šta nam djeca rade na telefonu, jer su roditelji jako zapsoleni, djeca ostaju sama kod kuće i telefoni su im dostupni - upozorila je Ostojić.

Ona je dodala da se spektar poremećaja primjećeuje od ranog razvoja, jer mobilni uređaji, ekrani i ta vrsta stimulacije stvaraju probleme u govornom aparatu, razvoju motorike.

- Već od godinu dana djetata imamo problem, kada beba ne pokazuje adekvatan razvoj jer su roditelji davali po četiri - pet sati telefone ili im puštali Baby TV i slično. Tako da je to još jedna aktuelna tema o kojoj treba da pričamo - poručila je Ostojić.

Direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije RS Dražen Višnjić izjavio je da je cilj ove trodnevne konferencije pokretanje inicijativa.

- Ova tri dana konferencije vezana su za pet mjera zaštite koje je propisala i predvidjela Vlada RS. Prije nekih 20 dana su formirane radne grupe za svaku od ovih pet mjera. Inicijative imaju za cilj da pokrenu konkretne projekte, uz potpuno učešće stručne javnosti - rekao je Višnjić.

Po njegovim riječima, identifikovana su 43 rizika za djecu na internetu, a sa stanovišta psihofičkih mjera treba da se identifikuje stepen rizika.

- Za kritičan stepen rizika treba imati nultu toleranciju. Recimo, to su forumi o samoubistvima, sadržaj koji šteti zdravlju djece kao što su tzv. pro bulimija, pro anoreksija i ostalo - rekao je Višnjić.

On je naveo da je predviđen i zakonodavni odgovor, uključujući i Krivični zakon.

Na ovoj konferenciji se očekuje oko 400 učesnika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo