20.06.2024 / 22:43 Svijet - Proširen sporazum

SAD ukida ograničenja Ukrajini o napadima na Rusiju

SAD ukida ograničenja Ukrajini o napadima na Rusiju
Foto: X
Čini se da je SAD proširio sporazum s Ukrajinom oko napada unutar ruske teritorije u situacijama kad ruske snage djeluju na ukrajinske ciljeve duž cijele granice, a ne samo u Harkivskoj regiji, kako je ranije dogovoreno.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za PBS News da se sporazum s Ukrajinom o borbenom djelovanju na Rusiju proteže svuda gdje ruske snage pokušavaju izvršiti invaziju, piše CNN.

“Odredba se proširuje na bilo koje mjesto gdje ruske snage dolaze preko granice na ukrajinsku stranu kako bi pokušale zauzeti ukrajinski teritorij”, rekao je Sullivan, dodajući da se ne radi o zemljopisu nego o zdravom razumu.

Glasnogovornik Pentagona, bojnik Charlie Dietz rekao je da "SAD dopušta Ukrajini koristiti američko oružje na svim mjestima na koje ruske snage dolaze kako bi pokušale zauzeti ukrajinski teritorij”.

“Ako Rusija napada ili se sprema napasti Ukrajinu sa svog teritorija, jedino ima smisla dopustiti Ukrajini da uzvrati udarac napadačima", rekao je Dietz.

Promjena označava značajan pomak u ograničenoj prirodi sporazuma između SAD-a i Ukrajine. Predsjednik Joe Biden dao je Ukrajini u maju dopuštenje za izvođenje ograničenih napada unutar Rusije američkim oružjem, ali ga je ograničio prvenstveno na granicu u Harkivskoj regiji nakon što su ruske snage tamo pokrenule ofenzivu.

Prošle je sedmice visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane ostavio otvorena vrata za promjenu politike, rekavši novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu da postoji “niz područja” u kojima je SAD dao zeleno svjetlo.

“Ako pogledate unatrag na tok sukoba, vidjet ćete brojna područja u kojima nismo bili voljni nešto učiniti, a onda smo to ipak učinili”, rekao je zvaničnik: “Dakle F-16, ATACMS, DPICMS... Postoji stalni razgovor i preispitivanje odgovora i mislim da je to zdravo. Zato nikad ne reci nikad.”

Glavni tsekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je pozvao da se Ukrajini dopusti veća fleksibilnost u napadima na Rusiju rekavši prošle sedmice da Ukrajina ima pravo na udare na vojne ciljeve na ruskom teritoriju.

Stoltenberga su konkretno pitali o tome da Ukrajincima bude dopušteno koristiti F-16 za napade na ruski teritorij ili zračni prostor kada jednom budu isporučeni.

“Rusija je otvorila novi front na sjeveru kod Harkiva, gdje napadaju direktno s ruskog teritorija odmah preko granice. Granica i linija fronta manje-više su iste”, rekao je Stoltenberg: “I naravno, ako su ruske snage, topništvo, raketne baterije sigurne na ruskoj strani granice, Ukrajincima bi bilo iznimno teško braniti se.”

“Neću ulaziti u svaki operativni aspekt ovoga, ali ću samo reći da Ukrajina ima pravo napadati vojne ciljeve na ruskom teritoriju radi samoodbrane, a mi imamo pravo podržati je u toj samoodbrani”, rekao je Stoltenberg.

SAD je objavio da Ukrajina može upotrijebiti američke sisteme protuzračne odbrane za gađanje ruskih aviona izvan ruskog zračnog prostora ako se spremaju napadati ukrajinski zračni prostor.

“Nikada nije bilo ograničenja za Ukrajince u rušenju neprijateljskih aviona, čak i ako ti avioni nisu nužno u ukrajinskom zračnom prostoru”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. “Dakle, mogu oboriti ruske avione koji predstavljaju neposrednu prijetnju. Imali su takvu mogućnost od početka rata.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo