20.06.2024 / 22:06 Svijet - Rast napetosti

Kipar u nevjerici nakon prijetnji Hezbolaha

Kipar u nevjerici nakon prijetnji Hezbolaha
Foto: Arhiva
Kipar je u četvrtak s nevjericom reagovao na upozorenja libanonskog Hezbolaha da bi otok mogao biti uvučen u sukob ako napetosti s Izraelom prerastu u pravi rat.

Kipar, država članica EU-a najbliža Bliskom istoku, bila je zatečena komentarima šefa Hezbolaha Sayyeda Hassana Nasrallaha u srijedu da bi otok mogao biti meta ako dopusti Izraelu da koristi vojne objekte na Kipru u slučaju napada na Libanon, prenosi HINA.

"Republika kipar ni na koji način nije uključena u ratni sukob", odgovorio je kiparski predsjednik Nikos Christodoulides, opisujući Nasrallahove komentare kao "neugodne".

Glasnogovornik EU-a također se izjasnio o prijetnji rekavši da su "svake prijetnje državi članici prijetnje Evropskoj uniji". Čini se da libanonska vlada pokušava obuzdati moguće posljedice Nasrallahovih komentara.

Privremeni libanonski premijer Najib Mikati kontaktirao je Christodoulidesa u četvrtak kako bi mu zahvalio na njegovom odmjerenom diplomatskom odgovoru, nazivajući Christodoulidesa "dragim prijateljem", rekao je kiparski izvor.

Ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib također je razgovarao sa svojim kiparskim kolegom Constantinosom Kombosom kako bi istakao "kontinuisano oslanjanje" Libanona na ulogu koju je Kipar odigrao u regionalnoj stabilnosti, navodi se u saopćenju njegovog ureda.

Libanonski diplomatski izvor rekao je Reutersu da su njih dvojica razgovarali "kako bi razjasnili stvari", ali nisu elaborirali kako su se libanonski zvaničnici konkretno pozabavili Nasrallahovim prijetnjama.

Zvaničnici u Nikoziji jasno su dali do znanja da ne žele dalje raspravljati o ovom pitanju. Grčka, članica NATO-a i ključni saveznik, rekla je da Kipar i njegov narod imaju njegovu nepokolebljivu podršku.

"Prijetnja korištenjem nasilja je grubo kršenje Povelje UN-a", objavila je na platformi X.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo