20.06.2024 / 14:36 BiH - Beč

Ministar Konaković na sastancima ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju i Zapadnog Balkana i 'Prijatelja Zapadnog Balkana'

Ministar Konaković na sastancima ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju i Zapadnog Balkana i 'Prijatelja Zapadnog Balkana'
Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će danas, 20. juna 2024. godine, u Beču na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju, na kojem će se razgovarati o jačanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji.

Ministar će potom prisustvovati zajedničkoj radnoj večeri ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju, Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i zemalja Zapadnog Balkana, čiji je domaćin savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg.

U petak, 21. juna 2024. godine, ministar Konaković će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i „Grupe prijatelja Zapadnog Balkana“ u Goettweigu. Radna sesija sastanka bit će održana pod nazivom „Priprema puta za pridruživanje Zapadnog Balkana EU kroz postupnu integraciju“. Predviđeno je učešće ministra Konakovića i na panelu pod nazivom „Proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana: Vrijeme je za rezultate“, koji će biti organiziran u okviru sastanka.

Tokom boravka u Goettweigu ministar će održati bilateralni sastanak sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom.

Na kraju posjete Austriji, ministar Konaković će prisustvovati događaju Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, koji u Beču organizira članica Partije zelenih Bedrana Ribo, a potom će se sastati sa predstavnicima udruženja koja djeluju pod okriljem Udruženja Consilium Bosniacum.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo