20.06.2024 / 11:21 Svijet - Agresivno djelovanje

Novi incident sa Filipinima: Kineska obalna straža ‘poput gusara’

Novi incident sa Filipinima: Kineska obalna straža ‘poput gusara’
Foto: X

Filipini su optužili kinesku obalnu stražu da se ponašaju "kao gusari", rekavši da se osoblje naoružano noževima i kopljima ukrcalo na njihove brodove za snabdijevanje u Second Thomas Shoalu u posljednjem incidentu u spornom Južnom kineskom moru.

Načelnik Štaba Oružanih snaga general Romeo Brawner rekao je da se incident dogodio 17. juna kada su filipinski vojnici pokušali snabdjeti mornare stacionirane na grebenu Sierra Madre, na koji se filipinski brod nasukao 1999. godine.

“Osoblje kineske obalne straže imalo je oštro oružje, a naše se osoblje borilo golim rukama”, napisao je u izjavi na Facebooku.

“Bili smo brojčano nadjačani i nismo očekivali njihovo oružje, ali naše osoblje borilo se svim što je imalo.”

Filipini su rekli da je jedan njihov mornar teško povrijeđen, a brodovi oštećeni.

Brawner je rekao da se obalna straža ponašala kao gusari.

“Samo gusari to rade. Samo se gusari ukrcavaju, kradu i uništavaju brodove, opremu i stvari.”

Situacija u Second Thomas Shoalu, koji se nalazi unutar filipinske isključive ekonomske zone (EEZ) oko 195 kilometara od zapadnog filipinskog otoka Palawan, postala je teža posljednjih mjeseci jer Kina pokušava poremetiti filipinske redovne misije do Sierra Madre.

Peking je porekao da je njegovo osoblje postupilo neprimjereno.

“Akcija za provođenje zakona, koju je poduzela kineska obalna straža na mjestu događaja bila je profesionalna i suzdržana”, rekao je glasnogovornik Lin Jian na redovnoj konferenciji za novinare Ministarstva vanjskih poslova u srijedu, rekavši da su pokušavali zaustaviti misiju dopune opskrbe koja je bila “ilegalna”, naveo je, prenos Aljazzera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo