20.06.2024 / 07:10 Svijet - O Putinu i Kim Jong Unu

Stoltenberg: Autoritarne sile se ujedinjuju, NATO mora ostati složan

Stoltenberg: Autoritarne sile se ujedinjuju, NATO mora ostati složan
Foto: X

Novi odbrambeni pakt Rusije sa Sjevernom Korejom pokazuje sve veću usklađenost među autoritarnim silama i naglašava važnost demokratija koje predstavljaju ujedinjenu frontu, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazum sa sjevernokorejskim Kimom Jong Unom koji je uključuje obvezu uzajamne odbrane, što je potez koji mijenja politiku Moskve prema Pjongjangu.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Sjeverna Koreja Rusiji dostavila ogromnu količinu nauružanja, dok i Kina i Iran vojno podržavaju Moskvu u ratu protiv Ukrajine.

"Moramo biti svjesni da se autoritarne moći sve više slažu. One se međusobno podupiru na način kakav dosad nismo vidjeli", rekao je Stoltenberg na panel raspravi tokom službenog posjeta Ottawi dodavši:

"Kada su oni sve više složni - autoritarni režimi poput Sjeverne Koreje i Kine, Irana, Rusije - onda je još važnije da smo mi složni kao zemlje koje vjeruju u slobodu i demokratiju", rekao je.

"Rastuća bliskost između Rusije i drugih azijskih zemalja znači da je još važnije da NATO surađuje sa saveznicima u Aziji i Pacifiku", rekao je Stoltenberg, dodajući da je to razlog zašto su čelnici iz Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje pozvani na sammit NATO-a u Washingtonu sljedeći mjesec.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo