10°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

18.06.2024 / 10:59 Svijet - Pariz

Macron poziva stanovnike Nove Kaledonije da ukinu blokade cesta nakon nemira

Macron poziva stanovnike Nove Kaledonije da ukinu blokade cesta nakon nemira
Foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak stanovnike francuskog pacifičkog teritorija Nove Kaledonije da uklone barikade nakon sedmica nemira, dodajući da je situacija i dalje 'neprihvatljiva'.

Macron je u javnom apelu pozvao na "čvrsto i konačno ukidanje svih blokada" i "osudu nasilja".

Novom Kaledonijom, koja se nalazi između Australije i Fidžija, upravlja se iz Pariza od 19. stoljeća, ali mnogi autohtoni stanovnici žele veću autonomiju ili nezavisnost.

Neredi su izbili sredinom maja nakon što se bijes zbog reforme glasanja prelio u smrtonosne proteste koji su trajalo sedmicama.

Francuske vlasti insistiraju na tome da je Noumea, glavni grad Nove Kaledonije, ponovo pod njihovom kontrolom, iako barikade ostaju, a prosvjednici koji se zalažu za nezavisnost rekli su da su odlučni ostati na ulicama.

U znaku sporog povratka u normalu nakon pet sedmica nemira, škole su ponovo otvorene u ponedjeljak, kao i međunarodna zračna luka u Noumeiu, javlja France 24.

Macron je prošle sedmice najavio da će kontraverzna reforma glasanja biti "suspendovana" u svjetlu predstojećih prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Macron je u pismu koje su objavili lokalni mediji u Novoj Kaledoniji pozvao na dijalog i strpljenje.

- Uvijek je potrebno više vremena za izgradnju nego za uništavanje - napisao je.

Francuski predsjednik je rekao da je situacija "i dalje neprihvatljiva, a oni koji su je poticali morat će odgovarati za svoje postupke".

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo