13°C
Mostar 25°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

18.06.2024 / 10:23 Svijet - Mediji

Mađarska odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za novog čelnika NATO

Mađarska odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za novog čelnika NATO
Mark Rutte

Mađarska je odustala od protivljenja kandidaturi Marka Ruttea za narednog generalnog sekretara NATO-a, javili su u utorak holandski mediji, nakon što su se odlazeći premijer i njegov mađarski kolega sastali na marginama sastanka čelnika EU u Bruxellesu.

Pozivajući se na izvore, mediji NOS i RTL javili su da mađarski premijer Viktor Orban nije ponovio svoj zahtjev za izvinjenje od Ruttea za ono što je Orban prošlog mjeseca opisao kao "problematična" mišljenja o Mađarskoj.

Izvinjenje je bilo jedan od dva uslova koje je Mađarska postavila za odobravanje Ruttea kao nasljednika Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a.

Drugi - garanciju da Mađarska neće morati da obezbjeđuje finansijska sredstva za Ukrajinu ili šalje osoblje u ratom razorenu zemlju - ispunio je prošle sedmice Stoltenberg.

Ove godine su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Stoltenberga, koji će u oktobru otići s mjesta čelnika NATO-a.

Turska je u aprilu poručila svojim saveznicima da će također podržati Ruttea. Sada samo Rumunija i Slovačka još nisu dale zeleno svjetlo.

NATO odluke donosi konsenzusom, tako da je svakom od kandidata potrebna podrška 32 saveznika.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis objavio je u martu da se kandiduje za najviši položaj u NATO-a, tvrdeći da je istočnoevropskim državama potrebna bolja zastupljenost u euroatlantskim liderskim ulogama, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo