17.06.2024 / 11:44 Svijet - Oštar zakon

Zabrane na Floridi: Šta ne smiju kupiti Kinezi, Rusi, Iranci …

Zabrane na Floridi: Šta ne smiju kupiti Kinezi, Rusi, Iranci …
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je njegov poslodavac prošle godine uveo politiku povratka na posao, Jin Bian je odlučio smanjiti jednosatno vrijeme putovanja na posao kupovinom kuće bliže uredu u Tampi na Floridi. 

Tada mu je rečeno da bi mu kupovina mogla donijeti kaznu zatvora.

“To me je zaista šokiralo. To je samo kupovina imovine”, rekao je Bian, koji je porijeklom iz Nanjinga u Kini. “Kada sam to naučio, nisam se više ni trudio da gledam”, prenosi CNN.

Bian, 31-godišnji softverski inženjer koji živi u SAD-u već 12 godina, ima H-1B vizu, koja omogućava kompanijama da zapošljavaju strane radnike. Gotovo godinu dana, međutim, za njega je bio zločin kupiti kuću na Floridi nakon što je guverner države Ron DeSantis potpisao zakon kojim se kineskim državljanima bez zelene karte SAD-a zabranjuje da kupuju imovinu u državi.

Bian i drugi stanovnici Floride rekli su za CNN da su pravila podstakla nelagodu i konfuziju među etničkim Kinezima koji žive u državi. Neki kažu da je zakon oštetio njihovo poslovanje, dok drugi kažu da razmišljaju o potpunom napuštanju Floride. I zakon naglašava pojačane tenzije između dvije najveće ekonomije na svijetu u godini predsjedničkih izbora u SAD. Bian je rekao da je u posljednje vrijeme počeo da preispituje svoj život na Floridi. On nije sam.

Otkako je zakon 264 Senata Floride stupio na snagu 1. jula 2023. godine, kineski građani bez zelenih karata suočavaju se s optužbom za krivično djelo i mogućom zatvorskom kaznom ako kupe nekretninu u državi. Prodavci i agenti za nekretnine također se mogu smatrati odgovornima prema zakonu.

"Osjećamo se kao da smo drugačiji od svih ostalih zbog ove vrste zakona", rekao je Echo King, američki državljanin koji je rođen u Kini i predsjednik je Azijsko-američkog saveza pravde na Floridi. “Osjećamo se kao da nismo dobrodošli.”

Prema SB 264, građanima Rusije, Irana, Sjeverne Koreje, Kube, Venecuele i Sirije zabranjeno je da kupuju imovinu u krugu od 10 milja od bilo koje "vojne instalacije ili kritične infrastrukture" na Floridi.

Za kineske državljane bez trajnog prava da žive u SAD, zakon ide korak dalje, zabranjujući grupi da kupuje bilo kakvu imovinu u državi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo