17.06.2024 / 10:37 Svijet - Iza zatvorenih vrata

Ruski sud objavio da početak suđenja Gershkovichu počinje 26. juna

Ruski sud objavio da početak suđenja Gershkovichu počinje 26. juna
Foto: Agencije
Američkom novinaru Evanu Gershkovichu 26. juna sudit će se po optužbama za špijunažu u ruskom gradu Jekaterinburgu na Uralu, iza zatvorenih vrata, saopćio je u ponedjeljak sud koji vodi proces protiv njega.

Novinar Wall Street Journala je uhapšen u martu 2023. dok je bio na izvještajnom putovanju u Jekaterinburgu i od tada se nalazi u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo.

Postao je prvi zapadni novinar od sovjetske ere koji je uhapšen zbog špijunaže u Rusiji.

Prošle ga je sedmice ruski državni tužilac optužio da radi za CIA i da "prikuplja tajne informacije" o proizvođaču tenkova Uralvagon zavod, u regiji Sverdlovsk gdje je uhapšen.

Sjedinjene Države su saopćile da optužbe pritiv njega imaju "nultu vjerodostojnost", a Wall Street Journal je rusku najavu suđenja ocijenio "nečuvenom".

Moskva ranije nije iznosila nikakve javne detalje svog slučaja protiv Gershkovicha, navodeći samo da je on "uhapšen na licu mjesta",.

Regionalni sud u Sverdlovsku koji vodi ovaj slučaj u ponedjeljak je u saopštenju naveo da će suđenje početi 26. juna i da će se održati iza zatvorenih vrata.

Tom 32-godišnjaku prijeti kazna do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Gershkovich, njegova porodica, njegov poslodavac i Vašington od početka su negirali sve optužbe protiv njega, insistirajući da je  samo jednostavno radio svoj posao.

- Evan Gershkovich se suočava s lažnom i neosnovanom optužbom. Najnoviji potez Rusije ka lažnom suđenju je, iako se očekivao, duboko razočaravajući i još uvijek ništa manje nečuven - izjavili su glavnia urednca Journala Emma Tucker i najviši rukovodioci novina u saopćenju, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo