12.06.2024 / 17:04 Svijet - Reakcija

Ruanda optužuje UNHCR za laganje pred britanskim sudom

Ruanda optužuje UNHCR za laganje pred britanskim sudom
Foto: The Sudan Times
Ruanda je saopćila da je Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) lagala kada je ove sedmice pred britanskim sudom navela da bi tražioci azila poslani u tu istočnoafričku zemlju mogli ponovo biti prebačeni u države u kojima su riskirali mučenje ili smrt.

Advokati koji zastupaju Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice izjavili su sudu da je sistem azila Ruande neadekvatan, u okviru osporavanja politike Britanske vlade da tu deportuje tražioce azila.

Advokati su izjavili da premještanje u Ruandu tražioce azila dovodi u opasnost od ponovnog prebacivanja u zabranjenom procesu poznatom kao refoulement, ​​nadovezujući se na prethodne dokaze koji su činili važan dio obrazloženja Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva kada je prošle godine presudio da je britanski plan nezakonit.

“UNHCR laže”, kazao je glasnogovornik Vlade Ruande u saopćenju, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Čini se da ta organizacija namjerava pred sudovima u Ujedinjenom Kraljevstvu iznijeti lažne optužbe o postupanju Ruande prema tražiteljima azila, dok je i dalje u partnerstvu s nama kako bismo afričke migrante iz Libije doveli na sigurno u Ruandu”, dodao je.

Glasnogovornica UNHCR-a u Ruandi kazala je da nema trenutni komentar.

Vlada Ruande je saopćila da postupci koje su advokati UNHCR-a pokrenuli na sudu uključivali ljude koji su stigli u Ruandu koji su imali pravni status u drugim zemljama, ali nisu ispunjavali uslove za ulazak ili one koji su dobrovoljno napustili Ruandu.

Britanija je prošle sedmice saopćila da će prvi let za Ruandu poletjeti 24. jula, iako bi to zavisilo od pobjede premijera Rishija Sunaka na nacionalnim izborima 4. jula.

To izgleda malo vjerovatno jer je britanska opozicijska Laburistička stranka, koja vodi oko 20 postotnih poena u anketama javnosti, obećala da će odustati od plana ako bude izabrana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo