12.06.2024 / 08:47 Svijet - Animal Rising

Aktivisti za prava životinja uništili portret kralja Charlesa

Aktivisti za prava životinja uništili portret kralja Charlesa
Foto: X
Aktivisti udruženja za prava životinja Animal Rising uništili su prvi službeni portret kralja Charlesa, koji je trenutno izložen u londonskoj galeriji Philip Mould.

Aktivisti su kraljevu glavu prekrili figurom crtanog lika Wallacea iz britanske animirane serije Wallace and Gromit, a potom je na sliku zalijepljen "stripovski" oblačić u kojem stoji: "Nema sira, Gromit, pogledajte svu ovu okrutnost na farmama Kraljevskog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA)."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CNN (@cnn)


Akcija je osmišljena kako bi se skrenula pažnju na novi izvještaj koje je u nedjelju objavio Animal Rising, a koje je istraživalo 45 farmi čije standarde dobrobiti garantuje RSPCA. RSPCA obećava da će životinje na zaštićenim farmama dobiti više životnog prostora i da se nikada ne drže u kavezima. Animal Rising, pak, navodi da su otkrili "ozbiljnu okrutnost prema životinjama" na svim farmama koje su posjetili.

Prošlog mjeseca, kralj Charles postao je kraljevski pokrovitelj RSPCA. U izjavi koju je dao britanskim novinama The Telegraph, aktivist Animal Risinga objasnio je:

"Budući da je kralj Charles tako veliki obožavaoc Wallacea i Gromita, nismo mogli smisliti bolji način da mu privučemo pažnju na užasne scene na RSPCA farmama! Iako se nadamo da je ovo zabavno Njegovom Veličanstvu, također ga pozivamo da ozbiljno razmisli želi li biti povezan s užasnom patnjom na farmama."

Vlasnik galerije u kojoj je izložen portret rekao je za CNN da slika nema oštećenja i da je zaštićena slojem perspeksa, prozirne termoplastike. Slika, koja je prvi službeni portret kralja Charlesa kao monarha, izazvala je buru u javnosti kada je službeno predstavljena ranije ove godine. Umjetnik Jonathon Yeo prikazao je kralja na pozadini grimizno crvenih poteza kistom, što je izazvalo pomiješane reakcije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo