11.06.2024 / 21:22 Svijet - IOM

Potonuo brod s migrantima kod Jemena, najmanje 49 mrtvih i 140 nestalih

Potonuo brod s migrantima kod Jemena, najmanje 49 mrtvih i 140 nestalih
Foto: Agencije
Najmanje 49 osoba je poginulo i 140 se vodi kao nestalo nakon što je potonuo brod koji je prevozio izbjeglice i migrante s Roga Afrike u Jemen, prema Međunarodnoj organizaciji Ujedinjenih naroda za migracije (IOM).

Brod koji se prevrnuo u ponedjeljak prevozio je oko 260 osoba, većinom iz Etiopije i Somalije, koji su krenuli sa sjeverne obale Somalije na putovanje dugo 320 km preko Adenskog zaljeva kako bi stigli u Jemen, prenosi Al Jazeera.

Izbjeglice i migranti s Roga Afrike i istočne Afrike sve se češće odlučuju na opasno putovanje kako bi preko Jemena došli do Saudijske Arabije i drugih arapskih država u regiji.

IOM je u utorak u saopćenju naveo da je 71 osoba spašena, od kojih je osam prebačeno u bolnicu. Među poginulima je najmanje šestero djece i 31 žena.

U aprilu su najmanje 62 osobe poginule u dva brodoloma kod obale Džibutija dok su pokušavali doći do Jemena. IOM je rekao da je najmanje 1.860 ljudi umrlo ili nestalo duž rute, uključujući 480 koji su se utopili.

Sve više izbjeglica i migranata ide tom rutom uprkos razornim učincima gotovo desetljeća dugog rata u Jemenu, koji je izbio nakon što se grupa Husi pobunila i preuzela kontrolu nad velikim područjima zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Tok migracija također nije bio zaustavljen ni nakon izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Husi, koji su na strani Irana, mjesecima su izvodili napade na trgovačka i vojna plovila u Adenskom zaljevu, zahtijevajući da Izrael prekine rat u Gazi, a Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorili su zračnim napadima na Jemen u očitom nastojanju da štite međunarodne interese.

Broj migranata koji godišnje stižu u Jemen utrostručio se od 2021. do 2023, skočivši s oko 27.000 na više od 90.000, objavio je IOM prošlog mjeseca. Agencija javlja da se u Jemenu trenutno nalazi oko 380.000 migranata.

- Potonuće broda u ponedjeljak “još je jedan podsjetnik na hitnu potrebu za zajedničkim radom na rješavanju hitnih migracijskih izazova i osiguravanju sigurnosti migranata duž migracijskih ruta - rekao je glasnogovornik IOM-a Mohammedali Abunajela.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo