13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

11.06.2024 / 09:59 Svijet - Analiza DW

Nakon napada Hamasa Židovi u Njemačkoj ugroženiji nego ikad: 'Ne otkrivamo se'

Nakon napada Hamasa Židovi u Njemačkoj ugroženiji nego ikad: 'Ne otkrivamo se'
Foto: dpa
Od terorističkog napada Hamasa u Izraelu sedmog oktobra 2023., Židovi u Njemačkoj su ugroženiji nego ikad. Mnogi paze da u javnosti ničim ne odaju svoj židovski identitet, kako ne bi bili izloženi napadima, piše Deutsche Welle.

"Od sedmog oktobra više se ne predstavljamo niti otkrivamo da smo Židovi", kaže Ariel Elbert iz udruženja Keshet Deutschland.

"Skrivamo svoje simbole i pažljivi smo kada ulazimo u javni prostor."

U ovoj udruženju organizovani su queer-Židovi, koji traže dijalog s civilnim društvom.

Niz godina je to i funkcionisalo no od napada islamističkog Hamasa u Izraelu od toga nije puno ostalo.

"Osobe, s kojima smo sarađivali, sada iznose antisemitske i huškačke stavove i poruke."

Elbert opisuje kakve posljedice za pripadnike udruženja ima značajno porasla mržnja prema Židovima. Policijska zaštita je minimalni nivo sigurnosti kako bi se uopće moglo ući u neki prostor. Događaji se otkazuju ili se uopće ni ne planiraju.

Ariel Elbert je Židovka, koja govori iz perspektive pogođenih i svojim primjerom upotpunjava "Civilni izvještaj o antisemitizmu", koji je predstavljen u Berlinu.

Felix Klein se ovom temom bavi svakodnevno. Njegova službena titula je: povjerenik savezne vlade za život Židova u Njemačkoj i borbu protiv antisemitizma. On kaže: "Da bi se antisemitizmu oduzelo plodno tlo, većina nas se mora jasno i glasno suprotstaviti mržnji prema Židovima."

Ariel Klein navodi brojke koje ilustruju razmjere antisemitizma. One dolaze iz aktuelnog izvještaja Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) o politički motivisanom kriminalu. U kategoriji zločina odnosno napada iz mržnje, u 2023. godini zabilježeno je oko 17.000 delikata. Od toga je preko 5.100 motivisano antisemitizmom, što je skoro dvostruko u odnosu na prethodnu godinu.

Povjerenik za antisemitizam stavlja ove brojke u proporciju s udjelom Židova u odnosu na ukupan broj stanovnika u Njemačkoj, koji iznosi 84 miliona. Oko 30 posto kaznenih djela iz mržnje otpada na "neznatno malu židovsku zajednicu koja čini samo 0,25 posto ukupnog stanovništva".

Ariel Klein je zadovoljna reakcijom države na rastući antisemitizam u Njemačkoj. Procesuiranje kaznenih djela je uspješno u međunarodnoj usporedbi: "Ko huška protiv Židova na demonstracijama ili skandira antisemitske slogane 'From the River to the Sea', mora se suočiti s policijskim mjerama ili podizanjem optužbe."

Parola "From the River to the Sea, Palestine will be free" ("Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna") često se čuje na antiizraelskim demonstracijama i dio je repertoara pro-palestinskih grupa. Time se misli na područje između rijeke Jordan i Sredozemnog mora. To uključuje pored teritorija Izraela i Zapadnu obalu i Pojas Gaze. U Njemačkoj je slogan zabranjen nakon napada Hamasa na Izrael.
Obrazloženje: Time se osporava pravo Izraela na postojanje.

Odlučno djelovanje podržava i Tahera Ameer iz upravnog odbora Fondacije Amadeu Antonio, koja se bori protiv antisemitizma, rasizma i desničarskog ekstremizma.

"Onaj ko bagatelizira i veliča zločine Hamasa od sedmog oktobra - odrubljivanje glava, silovanja, otmice - taj također veliča i slavi nedjela islamističkih terorista", kaže Tahera Ameer. Dodaje i kako je stalno naglašavanje toga vrlo važno.

Od civilnog društva Tahera Ameer očekuje jasnije znakove podrške.

"Pozivam sve demokratske aktere u Njemačkoj da dosljedno i pravim imenom nazivaju antisemitizam i pokažu solidarnost s pogođenima!"

I zaključuje: „Činjenica da Židovi skrivaju svoj identitet iz straha za svoju sigurnost, moralo bi sve alarmirati."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo