13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

10.06.2024 / 07:25 Svijet - Neočekivano

Gantz nakon ostavke: 'Izraelski vojnici su istinski heroji'

Gantz nakon ostavke: 'Izraelski vojnici su istinski heroji'
Foto: X.com

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Benny Gantz saopštio je sinoć da podnosi ostavku na mjesto ministra u vladi Izraela.

Gantz je na konferenciji za novinare pozvao premijera Benjamina Netanyahua da odredi datum izbora, i pozvao ga da "ne dozvoli da se nacija raspadne", prenosi list Harez.

''Ponosan sam što sam ušao u kabinet za vanredne situacije nakon tragedije 7. oktobra koja nas je zadesila. Ali poslije osam mjeseci borbe moramo da gledamo naprijed. Netanyahu zna šta mora da uradi i da mora to da uradi'', rekao je Gantz.

On je pozvao ministra odbrane Joava Galanta da ''bude hrabar i učini ono što je ispravno''. Gantz je pozvao građane Izraela koji služe u vojsci i sigurnosnom aparatu da ostanu vjerni.

''U ovom ratu, više od 1.000 porodica je platilo najveću cijenu, a hiljade vojnika je povrijeđeno na bojnom polju. Ovo su istinski heroji i vidim ih ispred sebe na svakom koraku. Postoje porodice koje su izgubile svoje najdraže'', rekao je Gantz.

Gantz je prošlog mjeseca obavjestio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će, ukoliko on do 8. juna ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata, podnijeti ostavku.

Povlačenje Gancove centrističke partije ne bi predstavljalo neposrednu prijetnju za Netanyahuovu vladajuću koaliciju koja ima 64 od ukupno 120 poslaničkih mjesta u Knesetu, ali bi moglo imati "ozbiljan uticaj", navodi britanska agencija.

Sa odlaskom Gantza, Netanyahu bi izgubio podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška izraelskoj vladi u zemlji i inostranstvu od početka sukoba u Pojasu Gaze.

Gantzva ostavka bi takođe mogla ukazivati na ograničene izglede za uspjeh najnovijih napora za prekid vatre u Pojasu Gaze, navode analitičari.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo