09.06.2024 / 17:30 Svijet - Premijer Indije

Narendra Modi položio zakletvu za treći historijski mandat

Narendra Modi položio zakletvu za treći historijski mandat
Foto: X

Narendra Modi položio je u nedjelju zakletvu nakon što je izabran za premijera Indije, te počinje treći mandat na čelu vlade najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Ovo je drugi put u historiji Indije da neko bude premijer u trećem mandatu, nakon lidera za nezavisnost Jawaharlala Nehrua, a Modi je do tog mandata došao sa najslabijim izbornim uspjehom dosad.

Na prethodnim izborima, Modijeva Indijska narodna stranka (BJP) je sama osvajala većinu u parlamentu koji ima 543 zastupnika sa 272 mjesta, dok je ovog puta osvojila samostalno 240, a uz podršku 14 regionalnih stranaka unutar koalicije NDA 293, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ankete i izlazne ankete predviđale su BJP-u više zastupničkih mjesta nego 2019. pa se rezultat izbora tumači kao velik udarac popularnom čelniku.

Birači su nezadovoljni zbog nedovoljno radnih mjesta, visokih cijena, niskih primanja i religijskih podjela premda je Modi ostvario velik ekonomski rast i poboljšao globalnu poziciju Indije.

“Osvojili smo većinu… ali da bi se vodilo zemlju ključno je jedinstvo… težit ćemo jedinstvu”, rekao je u petak nakon što ga je NDA formalno imenovao šefom koalicije.

Druga je bila opoziciona stranka Indijski nacionalni kongres (INC) na čelu sa Rahulom Gandhijem sa 99 osvojenih mjesta, a koja je predvodila koaliciju INDIA koja je osvojila ukupno 232 zastupnička mjesta.

Indijski premijer je tokom kampanje postavio cilj od 400 mandata, nakon što je unutar koalicije NDA na prethodnim izborima 2019. godine osvojio 352 mandata, a INDIA 94.

Na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su počeli 19. aprila i koji su održani u sedam faza, od kojih posljednja 1. juna, pravo glasa imalo je oko 970 miliona birača.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo