08.06.2024 / 06:00 Svijet - Uoči izbora

Ko su 'političke porodice' Evrope?

Ko su 'političke porodice' Evrope?
Foto: European Parliament

Nakon evropskih izbora u nedjelju, pažnja će se brzo prebaciti na evropsku partijsku politiku i utrku za vrhunske poslove u EU.

Kako navodi Guardian, mogu se očekivati politički pomaci, te će stranke koje su nove u Evropskom parlamentu naći svoje mjesto u političkim grupama.

Na primjer, na blogu kampanje od ponedjeljka, Henrik Dahl, vodeći kandidat Danske Liberalne alijanse, rekao je da njegova stranka planira da se pridruži Evropskoj narodnoj stranci desnog centra.

Jedna od njih je mađarska vladajuća stranka Fidesz, koja je napustila EPP 2021. godine kada se suočila sa mogućom suspenzijom ili isključenjem. Sada ima cilj da se pridruži grupi Evropskih konzervativaca i reformista.

Među liberalnim opcijama, očekuje se da će Renew Europe nakon izbora odlučiti hoće li izbaciti nizozemsku članicu VVD zbog odluke da uđe u vladu s krajnjom desnicom, piše Guardian.

Ranije ove sedmice je nekoliko članova Renewa izjavilo kako žele da grupa ostane zajedno. “Mislim da upravo u ovom trenutku još uvijek trebamo pronaći načine kako zadržati sve naše članove”, rekao je Urmas Paet iz estonske Reformske stranke.

Ovo je kratki presjek trenutnih grupa u Evropskom parlamentu:

Evropska narodna partija: Ovo je najveća politička porodica koja predstavlja desni centar. Uključuje stranke poput njemačke

Kršćansko-demokratske unije (CDU) i poljske Građanske platforme. Ona ima najviše mjesta u sadašnjem parlamentu i planira da zadrži svoju poziciju najveće grupe i u narednom.

Socijalisti i Demokrate: Ovo je druga najveća grupa. Grupa uključuje stranke kao što su španska Socijalistička partija i njemačka Socijaldemokratska partija.

Renew Europe: Ova grupacija okuplja centrističke i liberalne stranke, uključujući Renesansu Emmanuela Macrona. Očekuje se da će izgubiti mjesta na izborima.

Evropski konzervativci i reformisti: Ovo je grupa o kojoj su stručnjaci, novinari i političari najviše razgovarali proteklih sedmica. U toku je debata o tome da li će se desni centar otvoriti za veću saradnju sa barem nekim od članica ove grupe. Trenutno uključuje stranke kao što su Braća Italije Giorgia Meloni i poljski konzervativni Zakon i pravda – ali i grupe poput španske krajnje desničarske Vox i francuske krajnje desničarske stranke Reconquête.

Identitet i demokratija: ID grupa se sastoji od niza stranaka krajnje desnice, uključujući francuski Nacionalni skup, Austrijsku stranku Sloboda i belgijski Vlaams Belang. U maju je Alternativa za Njemačku (AfD) izbačena iz grupe, nakon niza skandala.

Zeleni: Očekuje se da će grupa Zelenih, sa članovima kao što su njemački Zeleni, izgubiti mjesta na ovim izborima.

Ljevica: Ova grupa uključuje članove kao što su La France Insoumise i irski Sinn Féin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo