05.06.2024 / 20:00 Ekonomija - Ovo su detalji

Kreću javne rasprave o neradnoj nedjelji: Zadnja prilika da se čuje glas radnika

Kreću javne rasprave o neradnoj nedjelji: Zadnja prilika da se čuje glas radnika
Foto: Vijesti.ba
Federalno ministarstvo trgovine otvorilo je javnu raspravu o Zakonu o unutrašnjoj trgovini, nakon što su oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Nacrt zakona.

Kako su iz Federalnog ministarstva trgovine napomenuli, javna rasprava će trajati 60 dana, a parlamentarci su svojim zaključcima zadužili predlagača da prilikom izrade Prijedloga zakona uzme u obzir sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene u javnoj raspravi.

Zainteresovani mogu sudjelovati i u javnim raspravama koje su organizirane u pet gradova Federacije BiH. Prva će se održati u četvrtak, 6. juna u Mostaru u prostorijama Privredne komore FBiH od 11 sati. Naredne su u u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Bihaću.



Ova javna rasprava pruža priliku svim građanima, poslovnim subjektima i drugim zainteresovanim stranama da iznesu svoje mišljenje, komentare i prijedloge u vezi sa Zakonom.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) Mersiha Beširović pozvala je radnice i radnike da se odazovu ovom pozivu.

"Mi smo pozvali sve radnike i radnice, ne samo naše članove, da se svakako uključe u javne rasprave jer vjerujemo da njihovo mišljenje može dati argumentiranu osnovu - zašto je ovaj zakon potreban", kazala je Beširović za Vijesti.ba.

Beširović nam je istakla da bi ovo predloženo rješenje bilo najednostavnije provodivo.

"Iako se njime zabranjuje rad objekata, a ne direktno i rad radnika nedjeljom, upravo je STBiH inicirao ovo rješenje kao najlakše i u situaciji kada se niko ne bavi radnicima i njihovim interesima, najednostavnije provodivo rješenje. Svi oni koji ovaj proces bespotrebno komplikuju i odugovlače se igraju sa emocijama, ali i potrebama radnika. Zato smatram da je jako bitno da na javnim raspravama radnici to i kažu. Mi iz STBiH ćemo svakako dati svoj doprinos u nadi da ćemo uskoro zaista imati zatvorene objekte nedjeljom i praznicima", zaključila je.

Posebno se pozivaju svi radnici da aktivno učestvuju u raspravi i formalno-pravno daju svoj doprinos, sa posebnim fokusom na Član 17., koji definiše neradnu nedjelju.

Sada je pravi trenutak da se njihov glas legitimno i transparentno čuje, posebno imajući u vidu da sada imaju podršku i poslodavaca. Ovo je jedinstvena prilika da se maksimalno iskoristi šansa za promjene koje će poboljšati radne uslove i efikasnost u sektoru unutrašnje trgovine.

Član 17., koji predviđa neradnu nedjelju, ključan je za mnoge radnike jer omogućava balans između poslovnog i privatnog života, te doprinosi njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ova odredba ima potencijal da značajno poboljša kvalitet života radnika, dajući im neophodan odmor i vrijeme koje mogu provesti sa svojim porodicama.

Izuzetno je važno da se radnici pojave u što većem broju na javnoj raspravi. Potrebno je ispoštovati formu u vidu podnošenja pismenog podneska u kojem se podržava ova izmjena zakona. Takođe, neophodno je da se svi prisutni upišu na listu prisutnih, jer su svi ovi formalno-pravni elementi ključni za što argumentovanije i uspješnije sprovođenje javne rasprave.

Ako se sada ne iskoristi prilika za aktivno učešće i doprinos u oblikovanju Zakona, može proći narednih 10 ili više godina dok se zakon ne izmijeni ponovo. Zakoni koji su na snazi često ostaju nepromijenjeni dugo vremena, što može značiti da će radnici koji danas ne iznesu svoje stavove morati da se suoče s istim izazovima i u budućnosti. Stoga, svi radnici, treba da iskoriste ovu priliku da učine svih glas bitnim i doprinesu stvaranju boljih radnih uslova za sve. Njihova podrška i angažman su ključni za osiguranje da se Član 17., koji definiše neradnu nedjelju, usvoji i sprovede na način koji će donijeti trajne koristi svim zaposlenima. Zato ne smiju propustiti priliku da oblikuju svoju radnu budućnost!

Iz Ministarstva pozivaju sve zainteresovan da svoje sugestije, primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta zakona dostave i elektronski, putem propisanog obrasca na e-mail: [email protected] ili pisanim putem na adresu: Federalno ministarstvo trgovine, 88000 Mostar, Dr Ante Starčevića bb.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo